W publikacji Podstawy dietetyki przedstawiono ogólne podstawy patofizjologii najczęściej występujących schorzeń, w których procesie leczenia odpowiednia dieta odgrywa rolę zasadniczą, a więc: cukrzycy, miażdżycy, otyłości, nadciśnienia tętniczego, osteoporozy, a także schorzeń przewodu pokarmowego, wątroby i nerek.
Niniejsza książka jest pierwszą pracą, obejmującą jednocześnie szeroki aspekt medyczny i dietetyczny wybranych schorzeń. Główną jej część zajmuje dietoterapia wymienionych schorzeń. Wiele miejsca poświęcono także etiologii, patofizjologii i epidemiologii, a w mniejszym stopniu rozwinięto zagadnienia czysto żywieniowe, które studenci przerabiają w ramach innych, ściśle żywieniowych przedmiotów. W tym opracowaniu przedstawiono również przykłady ćwiczeń praktycznych do poszczególnych tematów.
Podstawy dietetyki
Podstawy dietetyki
- Załączniki
-
- podstawy-dietetyki.jpg (2.5 KiB) Przejrzano 690 razy
-
- Podobne tematy
- Odpowiedzi
- Odsłony
- Ostatni post
-
-
Urzędnicy państwowi uczą się dietetyki
autor: Asystentka » 4 kwie 2017, o 12:30 » w Co ciekawego w świecie służby zdrowia - 0 Odpowiedzi
- 784 Odsłony
-
Ostatni post autor: Asystentka
4 kwie 2017, o 12:30
-