Chcesz mieć na starość umysł jak brzytwa? Jedz pomidory, marchewki, pomarańcze...
Wyższe stężenie barwników roślinnych - luteiny i zeaksantyny - w organizmie starszych osób wiąże się z niższą aktywacją sieci neuronalnych podczas zapamiętywania – zawiadamia „Journal of the International Neuropsychological Society”.
Wygląda na to, że niektóre karotenoidy - substancje nadające kolor owocom i warzywom, w tym pomidorom, marchewkom, pomarańczom i szpinakowi - sprzyjają nie tylko wyostrzeniu wzroku i opóźnieniu rozwoju chorób oczu, lecz także zachowaniu sprawnych funkcji poznawczych u osób w podeszłym wieku.
Naukowcy z Uniwersytetu Georgii (USA) za pomocą obrazowania mózgu metodą funkcjonalnego rezonansu magnetycznego (fMRI) zmierzyli aktywność sieci neuronalnych u 43 osób w wieku 65-86 lat w trakcie zapamiętywania listy słów. Poprzez pomiar zagęszczenia barwników w plamce żółtej ocenili też poziom luteiny i zeaksantyny w ich organizmach.
Okazało się, że u uczestników z wyższym poziomem luteiny i zeaksantyny następowało mniejsze pobudzenie rejonów mózgu odpowiedzialnych za funkcje pamięci. Oznaczało to, że musiały one wkładać mniej wysiłku w wykonanie zadania.
- Z wiekiem następuje naturalne pogorszenie funkcjonowania mózgu, choć organ ten jest świetny w kompensowaniu strat. W celu utrzymania funkcji poznawczych na tym samym poziomie zwiększa on swoją aktywność. Z zewnątrz wygląda to tak, jakby każdy badany wkładał tyle samo wysiłku w zapamiętywanie słów, ale gdy zajrzy się do środka - staje się jasne, że u uczestników występują duże różnice w zależności od stężenia karotenoidów - wyjaśnia koordynator badania
- W społecznym interesie leży poszukiwanie sposobów na złagodzenie spadku zdolności poznawczych u starszych osób w celu przedłużenia ich samodzielności. Zwiększenie poziomu luteiny i zeaksantyny poprzez modyfikację diety lub zażywanie suplementów może stanowić jedną z takich strategii - dodaje badacz.
Pomidory, marchewki, pomarańcze wpływają na umysł
-
- Podobne tematy
- Odpowiedzi
- Odsłony
- Ostatni post
-
-
Jak wpływają witaminy na wyniki krwi?
autor: Damian_ » 13 lis 2016, o 10:22 » w Internista. Lekarz chorób wewnętrznych. Schorzenia inne - 3 Odpowiedzi
- 1536 Odsłony
-
Ostatni post autor: admin. med.
14 lis 2016, o 08:49
-
-
-
Dietetyk o tym, jak zmiany czasu wpływają na nasz organizm
autor: Asystentka » 10 maja 2017, o 07:51 » w Dietetyczka - 0 Odpowiedzi
- 1231 Odsłony
-
Ostatni post autor: Asystentka
10 maja 2017, o 07:51
-