Dieta cholesterolowa

Wszystko o dietach, ich rodzajach i stosowaniu.
admin. med.

Dieta cholesterolowa

Post autor: admin. med. »

Szczególnie niebezpieczne są wszystkie pokarmy, które w składzie zawierają jednocześnie mleko, jaja i cukier
(naleśniki, placki,ciasta, lody itp.), wszelkie tłuszcze zwierzęce (smalec, łój, masło krowie), pokarmy mięsne
(parówki, kiełbasy, kotlety, szynki itp.), jaja, mleko i wszystkie jego przetwory (sery, twarogi, jogurty), słodycze,
kawa z kofeiną i bez kofeinowa, wszelkie smażone potrawy, tłuszcze i oleje rafinowane, margaryny,
kruche ciastka, prażone orzechy i prażone ziarna.

Jak najbardziej natomiast zalecane jest spożywanie tych wszystkich pokarmów, które nie zawierają
cholesterolu i nie podnoszą jego poziomu we krwi. Do tej grupy należy większość pokarmów pochodzenia
roślinnego (owoce, warzywa, zboża, kasze, rośliny strączkowe, orzechy i nieprażone
nasiona). Wśród tych produktów na szczególną uwagę zasługują te wszystkie, które nie tylko nie
zawierają złego cholesterolu i trójglicerydów, ale nawet pomagają usunąć ich nadmiar z organizmu. Trzy
najważniejsze spośród nich to: owies, czosnek i olej z oliwek tłoczony na zimno (Extra Vergine).
Olej z oliwek należy dodawać do posiłków (do ciepłej zupy, ziemniaków, surówek, kasz, chleba itp.). Nie
powinno się go dodawać do gorących potraw, ani używać do smażenia, bo traci on wtedy
właściwości lecznicze. Olej ten można spożywać w ilości ok. trzech dużych łyżek dziennie.
Na śniadanie należy często gotować sobie miskę płatków owsianych Górskich lub Zwykłych, ale nie na
mleku tylko na wodzie, a przed spożyciem do takiej ciepłej owsianki można ewentualnie dodać
mleko owsiane lub sojowe w proszku, 1 utarte jabłko, parę orzechów, łyżkę miodu itp.
Smażonych pokarmów w tym przypadku należy też unikać, ale jeśli już to do smażenia powinno się
używać wyłącznie oleju z pestek winogron lub oleju z oliwek tłoczonego na gorąco (zwykłego), gdyż
podczas smażenia wytwarza się wtedy najmniej szkodliwych związków i powodujących miażdżycę wolnych rodników tlenowych.
Otręby z owsa lub jeszcze lepiej otręby z owsa z jabłkiem powinno się spożywać niemal z każdym
posiłkiem po ok. 1 dużej łyżce.
Otrąb z owsa można używać do panierowania kotletów, jako dodatek do płatków śniadaniowych, ciast,
placków, bułek, kanapek, zup itp.
Podobnie czosnek i cebula (surowe lub gotowane) powinny być spożywane codziennie, jeśli nie surowe
(zapach), to przynajmniej gotowane (np. w zupie) lub duszone.
Inne pokarmy, które mogą obniżać poziom złego cholesterolu i trójglicerydów to: jabłka, rośliny
strączkowe (fasola, soja, soczewice, cieciorka, groch), owoce cytrusowe, słonecznik (nie może być
prażony), sezam, orzechy, kminek, czarnuszka, marchew, seler, olej lniany tłoczony na zimno, zarodki
pszenne, mleko owsiane, kasza jaglana.
Szczególnie istotne jest, aby w miarę często spożywać gęste zupy z soczewicy lub fasoli, ale bez
dodatku tłuszczu czy śmietany, ale jedynie oleju z oliwek.
Jeśli osoba z nadmiarem cholesterolu nie zechce zrezygnować ze spożycia pokarmów mięsnych
(przynajmniej na okres kuracji - ok. 3 miesiące), to zamiast mięsa lepiej jest spożywać ryby (oprócz
węgorzy, ponieważ zawierają najwięcej cholesterolu). W rybach występuje kwas Omega 3, który ma
wprawdzie pozytywny wpływ na nadmiar cholesterolu, ale z drugiej strony cholesterol też w ich mięsie
występuje, tylko w mniejszych ilościach niż w wołowinie, wieprzowinie czy drobiu. Dodatkowo mięso ryb
jest bardzo skażone i dlatego nie powinno się spożywać ich w zbyt dużych ilościach.
W przypadku osób, które już mają niebezpiecznie wysoki poziom cholesterolu, oprócz zmiany sposobu
żywienia warto stosować kilka naturalnych środków, które jeszcze bardziej przyspieszą
proces leczenia. Jedna z takich skutecznych metod polega na tym, że należy zmieszać w równych
ilościach nasiona dyni, lnu, wiesiołka i babki płesznik (najważniejszy jest wiesiołek i dynia i przynajmniej te
dwa składniki muszą wchodzić w skład tej mieszanki). Zmielić wszystko w ręcznym (najlepiej) lub
elektrycznym młynku (używając wolniejszych obrotów) i przechowywać w lodówce lub suchym chłodnym
miejscu w nieprzepuszczającym światła zakręcanym szklanym słoiczku. Jeden raz dziennie spożyć 2
duże łyżki tej mieszanki lub 2 razy dziennie po 1 dużej łyżce z posiłkiem. Zapewni to odpowiednią ilość
niezbędnych kwasów tłuszczowych Omega 3 i Omega 6, które świetnie usuwają z organizmu nadmiar
złych tłuszczów i zwiększają ilość prostaglandyn, które regulują poziom cholesterolu we krwi.
Ponieważ oprócz właściwej diety także ruch pozwala zbić zbyt wysoki poziom trójglicerydów i cholesterolu
należy starać się wychodzić na spacery lub ćwiczyć fizycznie, ale początkowo bardzo
ostrożnie, kontrolując organizm, a stopniowo każdego dnia można zwiększać tempo i wydłużać
dystans spacerów.
Ruch jest niezwykle ważny, bo nie tylko doskonale poprawia krążenie, ale powoduje, że organizm sam
wytwarza coraz więcej dobrego cholesterolu (HDL), który usuwa nadmiar złego cholesterolu(LDL)
Dodatkowo można zażywać następujące preparaty:
Cynarex (suchy wyciąg z karczochów w tabletkach): 3 razy dziennie po 2 tabletki po jedzeniu.
Tabletki czosnkowe Alliofil lub z firmy Labofarm: 3 razy dziennie 2 tabl. po jedzeniu.
Lecytyna (1200 mg.): 2 razy dziennie po 1 kaps. po posiłkach.
Boracelle (olej z ogórecznika lekarskiego): 3 razy dziennie po 1 kaps po posiłkach. Zamiast Boracelle
może być Naudicelle (olej z wiesiołka) 3 razy dziennie po 2 kaps.
Magnez (najlepiej Laktomag B6): 3 razy dziennie 1-2 po jedzeniu.
Witamina E: 3 razy dziennie 1 po jedzeniu.
Venoforton (jedna z najlepszych nalewek ziołowych
usprawniających krążenie krwi, dotleniających mózg i
uelastyczniających ściany naczyń
krwionośnych) 3 razy dziennie po 1 małej łyżeczce z 1
szklanką wody lub
herbatki Sklerosan czy Sklerovit (fix) ok. 30 minut przed jedzeniem.
Inne bardzo dobre ziołowe preparaty przeciwmiażdżycowe to Koenzym Q10, Pau' dArco i Padma 28.
W przypadku wysokiego ciśnienia warto stosować Cravisol lub wyciąg z jemioły razem z tabletkami czosnkowymi.
Oczywiście nie jest konieczne stosowanie wszystkich w/w środków jednocześnie. Najlepiej wybrać kilka z
nich i co pewien czas zmieniać na inne.

Czego nie jeść : Mięs zawierających cholesterol: tłuste mięsa,boczek, parówki, kiełbasa salami i
inne wędliny wędliny, wątróbka, podroby, konserwy mięsne , tłuszcz i skóra z drobiu.Co jeść;Chude mięso (np.
kurczaki) i chudą wędlinę (np. polędwicę). Niektóre ryby np. łosoś, tuńczyk, makrela zawierają omega 3 -
kwasy tłuszczowe, które wg. Specjalistów zapobiegają powstawaniu choroby wieńcowej serca. Należy
unikać potraw smażonych na maśle, smalcu, słoninie, oleju słonecznikowym, sojowym, czy
kukurydzianym oraz na margarynach twardych (służących do smażenia). Dotyczy to również posiłków
sprzedawanych komercyjne takich jak hamburgery, frytki czy chipsy, gdyż zawierają one tłuszcze w formie
trans, które również powodują wzrost cholesterolu LDL we krwi.Do smażenia lepsze są oleje oliwkowe i
rzepakowe, które pod wpływem wysokiej temperatury nie ulegają utlenianiu. Osoby o podwyższonym
cholesterolu i cierpiące na miażdżycę powinni w ogóle unikać smażonych potraw. Powinny zamiast tego
spożywać więcej pokarmy gotowane, duszone, bądź pieczone z jak najmniejszą ilością tłuszczu.
Masła,margaryna miękka (do smarowania pieczywa), w malej ilości Jajek,Jedno na tydzień zupełnie
wystarcza, wliczając jajka stosowane do przygotowania posiłków.Czego nie jeść Pełnotłustego mleka i jego przetworów,
np. śmietany, serów żółtych i topionych, lodów,Co jeść:Aby dostarczać inne niezbędne dla organizmu składniki,
unikając obfitych w cholesterol, warto pić niskotłuszczowe mleko, jogurty, jeść chudy biały ser. Dzięki
temu ogranicza się również ilość spożywanych kalorii. Otyłość jest również jedną z przyczyn wysokiego
cholesterolu.Nie wolno: Pieczywa białego Pieczywo ciemne Połączenie cukru, cholesterolu i kwasów tłuszczowych
nasyconych ma szczególnie silny wpływ na wzrost poziomu cholesterolu. Bardzo często połączenie takie
występuje w słodyczach, wyrobach cukierniczych, ciastach, ciastkach, lodach i deserach, gdzie cukier
łączy się z masłem, śmietaną, mlekiem, margaryną czy jajkami. Wolno:Warzywa i owoce są dobrym źródłem
witamin E, C i betakarotenu. Te mikroelementy chronią przed utlenianiem cholesterolu. Należy więc jeść
dużo warzyw i owoców. Każdego dnia spożywaj duże ilości produktów zbożowych, warzyw, owoców.
Warto też jeść zboża. Warzywa, owoce i zboża, zawierają błonnik, który powoduje obniżenie ilości
cholesterolu w organizmie. Błonnik znajdziemy również w płatkach owsianych, ryżu, kaszy, otrębach.
Błonnik wywołuje uczucie sytości, dlatego zalecany jest dla osób odchudzających się. Aby uzupełniać
braki tłuszczu, dobrze jest również jeść w niewielkich ilościach orzechy, nasiona strączkowe np.. słonecznika
lub dyni Sprawdzaj na opakowaniach zawartość tłuszczu i cholesterolu. Pij w niewielkich ilościach czerwone wino
Tinka
Użytkownicy
Posty: 2
Rejestracja: 1 gru 2015, o 15:36

Re: Dieta cholesterolowa

Post autor: Tinka »

Super wszystko opisane jest, cieszę się, że tu trafiłam :) staram się stosować do tych beztłuszczowych nawyków żywieniowych, dopiero zaczęłam, nie jest aż tak źle..a czy zielona herbata ma też jakiś wpływ na cholesterol? a taki suplement jak BetaLip? jakiś nowy, często widzę reklamy, czy też można go stosować?
admin. med.

Re: Dieta cholesterolowa

Post autor: admin. med. »

Nie jest udowodnione działanie zielonej herbaty na obniżenie cholesterolu a jeśli już to bardzo niewielkie działanie
Tinka pisze:
BetaLip
jest podobny jak Digella błonnik, można też stosować np Cholesterin Forte.zasadniczo wyżej wszystko jest dokładnie opisane
Tinka
Użytkownicy
Posty: 2
Rejestracja: 1 gru 2015, o 15:36

Re: Dieta cholesterolowa

Post autor: Tinka »

Dziękuję bardzo, na pewno skorzystam z rad i dam znać, jakie to wszystko przynosi rzeczywiście skutki :) <papa>
ODPOWIEDZ
  • Podobne tematy
    Odpowiedzi
    Odsłony
    Ostatni post