DIETA W CIĄŻY cz.1 - Co uczula?

Wszystko o dietach, ich rodzajach i stosowaniu.
admin. med.

DIETA W CIĄŻY cz.1 - Co uczula?

Post autor: admin. med. »

Katarzyna Pryzmont - dietetyczka - Odpowiednio zbilansowana dieta w ciąży jest niezwykle ważna. Jeżeli kobieta nie ma alergii na mleko, nie powinna go odstawiać ponieważ zawiera ono bardzo dużo pełnowartościowego białka. Mleko zawiera wapń, który wzmacnia kości tak kobiety jak i płodu.
Jeśli nie tolerujemy mleka, zastąpmy je białym serem, jogurtami, kefirami lub maślankami. Czekolada może być alergenem. Ze względu na zawarte w niej izomery trans, powinno się ją ograniczać lub całkowicie wykluczyć z naszego jadłospisu. Zamiast słodyczy, lepiej wybierać produkty które mają większą zawartość odżywczą np. produkty zbożowe, owoce, warzywa. Skłonności uczulające mogą posiadać także owoce. Należy pamiętać o dokładnych ich myciu!
ODPOWIEDZ
  • Podobne tematy
    Odpowiedzi
    Odsłony
    Ostatni post