Dieta łączona niskobiałkowa z cukrzycową

Wszystko o dietach, ich rodzajach i stosowaniu.
admin. med.

Dieta łączona niskobiałkowa z cukrzycową

Post autor: admin. med. »

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów (stosowana w cukrzycy) - polega głównie na wyeliminowaniu z żywienia fruktozy, glukozy i sacharozy, których głównym źródłem są słodycze, słodkie wyroby piekarskie, kolorowe napoje typu cola oraz słodkie owoce. Zastąpić trzeba je węglowodanami złożonymi np. produktami zbożowymi, makaronem razowym, ryżem brązowym i roślinami strączkowymi. Zaleca się produkty o obniżonej zawartości tłuszczu, nie można sięgać po tłuste mięsa, sery, podroby, tłuste mleko i jego przetwory, majonez, śmietanę. Zwiększyć w diecie należy spożycia wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które można znaleźć w świeżych rybach morskich, olejach roślinnych, oliwie, orzechach i nasionach.

Zakazana jest również żywność typu instant i fast food.

Dozwolone są warzywa o niskiej zawartości węglowodanów takie jak: brokuły, cebula, kalafior, ogórek, rzodkiewka, szczypiorek, pomidor, papryka. W ograniczonych ilościach np. buraki, brukselka, fasola, groszek, bób, kapusta, chrzan, seler, włoszczyzna, por, ziemniaki. Wśród owoców dozwolony jest grejpfrut, a w umiarkowanych ilościach 200-300 g owoców takich jak jabłko, które może być wymieniane według tabel wymienników węglowodanowych, w zależności od stopnia tolerancji w cukrzycy na inne owoce np. morele.

Zakazane są wszelkie produkty słodzone, wypieki z dodatkiem miodu lub karmelu, produkty w syropach, potrawy smażone, z dodatkiem śmietany, majonezu i bardzo ostre przyprawy.
ODPOWIEDZ
  • Podobne tematy
    Odpowiedzi
    Odsłony
    Ostatni post