ROKITNIK sok, właściwości antybakteryjne, antywirusowe oraz przeciwzapalne

Leki, wskazania, działanie, skutki uboczne, interakcje leków.Leki zalecane do leczenia.Środki spożywcze bezglutenowe
admin. med.

ROKITNIK sok, właściwości antybakteryjne, antywirusowe oraz przeciwzapalne

Post autor: admin. med. »

Owoce Rokitnika to bogate źródło B-karoten i flawonoidów (kwercetyna i rutyna), które wykazują właściwości antybakteryjne, antywirusowe oraz przeciwzapalne.

Współczesne badania potwierdzają, iż substancje aktywne zawarte w rokitniku wzmacniają ścianki naczyń krwionośnych oraz zapobiegają utlenianiu się cholesterolu.

Obecnie w wielu rosyjskich szpitalach stosuje się olej rokitnikowy wspomagająco podczas leczenia wrzodów. Owoce rokitnika zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe, minerały i pektyny, witaminę C, E, K i z grupy B (B1, B2, B6). Minerały – żelazo, fosfor i mangan- korzystnie wpływają na procesy przyswajania witamin i innych składników odżywczych, wzmacniają tkanki oraz zapobiegają anemii. W przemyśle kosmetycznym rokitnik wykorzystywany jest do produkcji preparatów do opalania się jako naturalny bloker promieni UVA i UVB.

Skład: sok z owoców rokitnika. Przed użyciem wstrząsnąć. Osad jest zjawiskiem naturalnym. Sok może się nieznacznie różnić kolorem i smakiem w zależności od partii. Po otwarciu spożyć w ciągu 21 dni, przechowywać w lodówce.

Dawkowanie:
2 x 25ml pół godziny do godziny przed posiłkiem lub opcjonalnie 50ml przed śniadaniem.
ODPOWIEDZ
  • Podobne tematy
    Odpowiedzi
    Odsłony
    Ostatni post