[Film] Tran w płynie czy w kapsułkach?

Rozpoznawanie, profilaktyka i leczenie chorób wewnętrznych, choroby wieku starszego, choroby zakaźne, układu oddechowego, diabetologia, alergie.
admin. med.

[Film] Tran w płynie czy w kapsułkach?

Post autor: admin. med. »

Tran rybi jest to ciekły tłuszcz otrzymywany z wątrób dorszy oraz innych gatunków ryb dorszowatych, posiada charakterystyczną woń i smak. W literaturze spotyka się doniesienia o działaniu przeciwzapalnym, przeciwmiażdżycowym i immunotropowym, a nawet przeciwnowotworowym oleju rybiego.
Podstawowymi składnikami tłuszczu rybiego są glicerydy nienasyconych kwasów tłuszczowych (ok. 85%), w tym kwasów: eikozapentaenowego (EPA) i dokozaheksaenowego (DHA); glicerydy nasyconych kwasów tłuszczowych (palmitynowego i mirystynowego) występują w małych ilościach. Tran zawiera ponadto witaminy A i D (1 g tranu leczniczego zawiera, co najmniej 600 j.m. wit. A i 60 j.m. wit. D. W mniejszych ilościach występuje witamina E.
W latach 60. i 70. XX wieku, w ramach profilaktyki zdrowotnej tran był podawany dzieciom w przedszkolach w formie płynnej. Współcześnie stosuje się go przede wszystkim w postaci żelatynowych kapsułek, co ma na celu ułatwienie jego spożycia.

Na pytanie, co jest skuteczniejsze -- tran w płynie czy w kapsułkach, odpowie nasz ekspert -- dr Leszek Walentynowicz, lekarz rodzinny.
ODPOWIEDZ
  • Podobne tematy
    Odpowiedzi
    Odsłony
    Ostatni post