Dieta pacjentów onkologicznych (rak)
Dieta pacjentów onkologicznych (rak)
Rak zwykle zmniejsza apetyt, podobnie chemioterapia. Przyczyn jest kilka: zaburzenia wydzielania peptydów stymulujących apetyt, nasilona produkcja prozapalnych cytokin hamujących łaknienie. Rozwijająca się tkanka nowotworowa wydziela mleczany i ketony, które także zmniejszają apetyt. Do tego dochodzą jeszcze zmiany smaku i powonienia, co jest prawdopodobnie związane z niedoborem cynku i miedzi w organizmie. Chorzy na choroby nowotworowe niechętnie sięgają po produkty słodkie, gorzkie i ostro przyprawione
-
- Podobne tematy
- Odpowiedzi
- Odsłony
- Ostatni post
-
-
Czy po 1 stycznia poprawi się sytuacja pacjentów onkologicznych
autor: Asystentka » 21 gru 2016, o 20:18 » w Co ciekawego w świecie służby zdrowia - 0 Odpowiedzi
- 1065 Odsłony
-
Ostatni post autor: Asystentka
21 gru 2016, o 20:18
-
-
-
Nierówności w dostępie do świadczeń onkologicznych
autor: Asystentka » 14 gru 2016, o 08:50 » w Co ciekawego w świecie służby zdrowia - 0 Odpowiedzi
- 935 Odsłony
-
Ostatni post autor: Asystentka
14 gru 2016, o 08:50
-
-
-
Profilaktyka ŻChZZ u chorych onkologicznych
autor: admin. med. » 2 wrz 2016, o 07:54 » w Onkologia, Chirurgia Onkologiczna - 0 Odpowiedzi
- 1999 Odsłony
-
Ostatni post autor: admin. med.
2 wrz 2016, o 07:54
-
-
-
Słownik medycznych terminów onkologicznych
autor: Asystentka » 30 paź 2016, o 12:04 » w Tłumaczenia medyczne z łaciny - 0 Odpowiedzi
- 2423 Odsłony
-
Ostatni post autor: Asystentka
30 paź 2016, o 12:04
-