Dieta na dnę moczanową

Wszystko o dietach, ich rodzajach i stosowaniu.
admin. med.

Dieta na dnę moczanową

Post autor: admin. med. »

Zaleca się:
- Jeść regularnie 4-5 małych posiłków dziennie w odstępach 2-3 godzinnych.
- Ostatni posiłek należy spożyć 4 godziny przed snem, by nie dopuścić do zatrzymywania 
w organizmie kwasu moczowego, co wywołuje dolegliwości bólowe.

Z jadłospisu należy wykluczyć produkty zawierające dużo puryn (przekształcają się one w kwas moczowy). Są to:
RYBY: flądra, lin, karp, łosoś, makrela, sola, szczupak, szprotki wędzone, sardynki, śledzie, krewetki,
MIĘSO: cielęcina, jagnięcina, podroby, dziczyzna, wszystkie sosy i wywary mięsne
WARZYWA: groch, fasola, soczewica, dynia, brokuły, kalafior, brukselka, groszek zielony, kukurydza, papryka, por, zielona fasolka szparagowa, jarmuż, kapusta czerwona i włoska, szczaw, szpinak, rabarbar,
GRZYBY; pieczarki, boczniaki, prawdziwki,
OWOCE: banan, melon
NAPOJE: kakao, kawa, mocna herbata,
NABIAŁ: sery topione i pleśniowe, tłusty ser twarogowy,
WĘDLINY: kiełbaski "Frankfurterki", szynka, parówki, kaszanka,
INNE: konserwy,marynaty, ostre przyprawy, pieprz i musztarda, czekolada.

W ograniczonych ilościach (50 g na dzień) z mięs dozwolona jest wołowina (oprócz rostbefu), wieprzowina (oprócz karkówki) i drób, z ryb dorsz, sandacz, mintaj i pstrąg - trzeba je gotować w dużej ilości wody, co zmniejszy zawartość puryn.

Podstawowymi składnikami diety powinny być produkty z niewielką ilością puryn są to:
NABIAŁ: mleko, kefir, jogurt, maślanka, mleko acidofilne, mleko zsiadłe, chude twarogi, serek wiejski ziarnisty,
DODATKI DO DAŃ: ryż, ziemniaki, makaron,
PIECZYWO: kajzerka, chleb pszenny, chleb chrupki, pieczywo ryżowe, ,
WARZYWA; buraki czerwone, cebula, chrzan, cukinia, kapusta biała, kapusta kwaszona, kapusta pekińska, marchew, ogórki, pomidory, rzodkiewka, sałata,
OWOCE: ananas, agrest, brzoskwinie, czereśnie, gruszki, jabłka, kiwi, maliny, oliwki, pomarańcze, porzeczki, truskawki, winogrona, wiśnie,
ZIARNA I ORZECHY: słonecznik, sezam, orzechy laskowe, ziemne i włoskie,
NAPOJE: soki owocowe, herbatki ziołowe i owocowe,
INNE: miód, dżemy, marmolada.

- Jeśli chory nie ma cukrzycy ani zaburzeń lipidowych, zalecane są: masło, śmietana, miód i cukier
- trzeba pić co najmniej 8-10 szklanek płynów dziennie (picie wody powoduje wzrost wydalania kwasu moczowego w nerkach i zapobiega powstawaniu kamieni nerkowych), najlepsze będą woda mineralna alkaliczna, np. Zuber lub słaba herbata, herbaty ziołowe i owocowe, soki warzywne, soki owocowe (najwyżej 1-2 szklanki dziennie), koktajle owocowe
- potrawy powinny być łagodne w smaku i nie pikantne,
- potrawy należy gotować, dusić bez obsmażania na tłuszczu i piec bez dodatku tłuszczu.
ODPOWIEDZ
  • Podobne tematy
    Odpowiedzi
    Odsłony
    Ostatni post