Podwyższony cukier we krwi - jak obniżyć?

Rozpoznawanie, profilaktyka i leczenie chorób wewnętrznych, choroby wieku starszego, choroby zakaźne, układu oddechowego, diabetologia, alergie.
admin. med.

Podwyższony cukier we krwi - jak obniżyć?

Post autor: admin. med. »

Jeśli twój poziom cukru we krwi zbliża się do niebezpiecznej granicy, nie wpadaj w panikę. Wystarczy wprowadzić kilka zmian, a nigdy jej nie przekroczy. Odpowiednia dieta obniży poziom glukozy we krwi.


Podwyższony poziom cukru we krwi jest sygnałem, że w organizmie doszło do zaburzeń gospodarki węglowodanowej. W dużym stopniu są one spowodowane niewłaściwym stylem życia, a zwłaszcza niewłaściwym odżywianiem, brakiem aktywności fizycznej i nadwagą lub otyłością. Niebezpiecznie podwyższony poziom cukru, czyli hiperglikemia, powoduje uszkodzenia w systemie nerwowym i naczyniach krwionośnych. Może prowadzić do zaburzeń wzroku, pracy serca i nerek. Najlepiej nie dopuścić do takiego stanu. Jak? Gdy lekarz na podstawie badań stwierdzi podwyższony poziom cukru, trzeba zmienić styl życia.
Ruszaj się każdego dnia - obniżysz poziom cukru

Przyjrzyj się, jak wygląda twój dzień. Jeśli cała codzienna aktywność fizyczna sprowadza się do drogi od parkingu i samochodu, do windy i do drzwi domu, masz sporo do zrobienia. Wiele badań wskazuje, że systematyczny, umiarkowany wysiłek fizyczny wpływa bardzo korzystnie na tolerancję glukozy i działanie insuliny.

Nie oznacza to, że musisz zacząć wyczynowo uprawiać sport. Wystarczy, że zapewnisz sobie codziennie przynajmniej pół godziny marszu, jazdy na rowerze lub pracy w ogrodzie. Spróbuj wysiąść przystanek wcześniej i przejdź pozostały dystans na piechotę lub ostatnie piętro pokonaj schodami zamiast windą.
Pilnuj wagi, jedz z głową, aby obniżyć poziom cukru

Zważ się i przy pomocy wskaźnika masy ciała (BMI) oceń swoją masę – wskaźnik BMI obliczamy, dzieląc masę w kilogramach przez wzrost w metrach podniesiony do kwadratu. Jeżeli twój BMI przekracza 25, oznacza to, że powinnaś zrzucić zbędne kilogramy. Badania wykazały, że zmniejszenie masy ciała przyczynia się do normalizacji zaburzeń gospodarki węglowodanowej. Jeżeli BMI przekracza 30, lepiej już skorzystać z porady lekarza albo dietetyka.

Nadwagę spróbuj zredukować, wprowadzając zmiany w codziennym żywieniu. Zacznij od zwiększenia liczby posiłków w ciągu dnia do 4–5. Lepiej jadać często, za to w mniejszych porcjach. Pamiętaj też o tym, aby ostatni posiłek jeść nie później niż 3 godziny przed snem.

Cukry dobre i złe
Dietetycy dzielą cukry na proste (cukier brązowy i biały, słód, miód i cukry zawarte w owocach) i złożone (zboża, rośliny strączkowe, warzywa, makarony). Cukry proste szybko uwalniają się i powodują wzrost poziomu glukozy. Jeżeli nie jest ona organizmowi w danej chwili potrzebna, zostanie zmagazynowana.

Ile cukru, czyli glukozy
Cukier bada się na czczo, czyli co najmniej 8 godzin po ostatnim posiłku. Prawidłowe stężenie cukru we krwi zdrowego człowieka wynosi od 60 do 100 mg%. Jeśli po jednokrotnym zbadaniu okaże się, że cukier jest podwyższony, nie musi to wcale oznaczać choroby. Warto jednak skonsultować ten wynik z lekarzem, być może zleci on dalsze badania. Jeśli po powtórnej kontroli okaże się, że cukier sięga powyżej 100 mg%, należy skonsultować się z lekarzem diabetologiem. Może on zlecić dodatkowo badanie poziomu cukru na czczo i 2 godziny po posiłku.
źródło:
poradnik
ODPOWIEDZ
  • Podobne tematy
    Odpowiedzi
    Odsłony
    Ostatni post