Tran Lysi z wątroby dorsza, wątłuszy lub z innych gatunków ryb

Leki, wskazania, działanie, skutki uboczne, interakcje leków.Leki zalecane do leczenia.Środki spożywcze bezglutenowe
admin. med.

Tran Lysi z wątroby dorsza, wątłuszy lub z innych gatunków ryb

Post autor: admin. med. »

Płyn 240 ml

5 ml tranu zawiera 4600 j.m. witaminy A, 460 j.m. witaminy D i 1,38 j.m. witaminy E.


O wartości leczniczej tranu decyduje unikalna kompozycja nienasyconych kwasów tłuszczowych EPA i DHA oraz witamin A, D i E. Nienasycone kwasy tłuszczowe EPA (kwas eikozapentaenowy) i DHA (kwas dokozaheksaenowy), oba kwasy są zaliczane do niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych NNKT. Ich rola głównie polega na obniżeniu zawartości trójglicerydów i LDL cholesterolu, przy jednoczesnym zwiększeniu w organizmie frakcji HDL cholesterolu.


Wskazania:
Tran jest szczególnie potrzebny w okresie wytężonej pracy umysłowej i fizycznej, jak również w tych porach roku, gdy jesteśmy narażeni na niekorzystny wpływ bakterii i wirusów. Zwiększone zapotrzebowanie na witaminy odczuwają osoby, których dieta jest niewystarczająca, tzn. dzieci i młodzież w okresie dojrzewania, ludzie chorzy, zestresowani i osłabieni oraz nadużywający alkohol i palący papierosy.
Działania niepożądane:
Zbyt duże dawki, zwłaszcza stosowane długotrwale, mogą spowodować hiperwitaminozę A i D oraz uszkodzenie wątroby.
Dawkowanie:
Tran: dzieci powyżej 7 lat 1/2 łyżeczki do herbaty, około 2,5 ml dziennie, dorośli 1 łyżeczka do herbaty 5 ml dziennie. Tran przyjmuje się po śniadaniu.
ODPOWIEDZ
  • Podobne tematy
    Odpowiedzi
    Odsłony
    Ostatni post