Dieta po resekcji jelita,co spożywać?

Choroby nowotworowe, ich rozpoznawanie oraz leczenie.
aquilam
Użytkownicy
Posty: 2
Rejestracja: 30 kwie 2016, o 21:09

Dieta po resekcji jelita,co spożywać?

Post autor: aquilam »

Witam.Minęło pół roku od operacji, obecnie chemioterapia z przerwami z powodu spadków leukocytów.Kiedy mogę zacząć jeść "odważniej" i co po pół roku i przy chemii można bezpiecznie spożywać.Dieta bardzo mnie ogranicza i wpływa też na niską odporność.
carboczar

Re: Dieta po resekcji jelita,co spożywać?

Post autor: carboczar »

Dieta przy chemii jest wysokoenergetyczna i wysokobiałkowa. Przy układaniu jadłospisu należy zadbać o to, żeby znalazły się produkty będące źródłem pełnowartościowego białka, takie jak chude mięso (kurczak, królik, młoda wołowina, cielęcina), chude ryby, jaja, twarożek (wszystkie produkty ekologiczne i bio).
Do przyrządzania potraw powinny być dobierane surowce najwyższej jakości i jak najświeższe.
Korzystne efekty daje przestrzeganie zasad diety łatwo strawnej.
Zalecane sposoby obróbki termicznej to gotowanie, gotowanie na parze, pieczenie w folii aluminiowej, pieczenie na ruszcie.
Do zagęszczania sosów i zup lepiej używać mąki i mleka niż zasmażek i śmietany.
Należy unikać warzyw strączkowych oraz wszystkich innych produktów, które mogą powodować kłopoty ze strony przewodu pokarmowego.
Niezmiernie ważna jest odpowiednia podaż witamin i składników mineralnych. Najlepszym ich źródłem są warzywa i owoce. Jednak pod względem wartości odżywczej znacznie różnią się one między sobą. Aby ułatwić układanie jadłospisu, podzielono je na trzy grupy:
1. Warzywa i owoce będące dobrym źródłem witaminy C (pomidory, kalafiory, owoce jagodowe, porzeczki, maliny, truskawki, cytrusy, owoce dzikiej róży).
2. Warzywa będące dobrym źródłem beta-karotenu (marchew, dynia, boćwina, sałata, szpinak, strączki fasoli).
3. Pozostałe warzywa i owoce (buraki, pory, pietruszka, jabłka, banany, brzoskwinie, winogrona, wiśnie).
Jadłospis powinien być tak ułożony, aby w ciągu dnia spożywać warzywa i owoce ze wszystkich grup i nie mniej niż 0,5 kg dziennie, ponieważ są także niezastąpionym źródłem antyoksydantów chroniących przed skutkami chemii. Dostarczają również błonnika pokarmowego, którego dziennie powinniśmy spożywać nie mniej niż 35 g. Jego dobrym źródłem są kasze, ciemne makarony, pieczywo razowe (również powinny być ekologiczne).
Często konieczne jest podawanie warzyw i owoców w postaci pure, przecierów lub kisielów i galaretek. Dieta powinna zawierać wtedy małą ilość błonnika pokarmowego. Dlatego należy w miarę możliwości wybierać młode, delikatne warzywa, usuwać pestki i skórki oraz wykluczyć z jadłospisu warzywa, które zawierają dużo włókna, takie jak kapusta i seler.
Powinno się jeść posiłki małe objętościowo przynajmniej 5 razy dziennie.
Niezmiernie ważny jest sposób podawania posiłków. Należy je w jak największym stopniu urozmaicać i atrakcyjnie podawać. Posiłki monotonne i niesmaczne mogą prowadzić do obniżenia łaknienia, które i tak najczęściej jest już upośledzone, lub po prostu do niezjadania posiłków przez chorego. Najważniejszym celem diety powinno być wspomaganie układu odpornościowego i oczyszczanie organizmu z produktów tworzących sie przy i po działaniu chemii. Największymi sprzymierzeńcami są warzywa i owoce, w właściwie zawarte w nich antyoksydanty. Burak, kapusta, jabłka, marchew i soki z nich pomogą organizmowi wrócić do równowagi. Proszę nie zapominać o tym, aby były one uprawiane bez chemii Proszę tez zrezygnować z jedzenia żywności wysokoprzetworzonej (twarożki, jogurty z E, zupy w proszku i konserwy), wędlin ze sklepu (azotany. Zamiast nich samej piec lub gotować mięso. Po leczeniu zabrać się za porządki w diecie, naprawiającej szkody po chemii.
Wówczas będzie stosowana inna dieta.Tu podaję jaka
Dieta powinna być zbliżona do prawidłowej diety osób zdrowych z niewielkimi modyfikacjami.
Powinna być dobrze przyswajalna, nie powodować wzdęć, zawierać ograniczoną ilość składników resztkowych (z wyjątkiem okresu występowania zaparć).
W przypadku wycieńczenia i osłabienia organizmu należy zwiększyć w diecie spożycie produktów wysokobiałkowych i wysokoenergetycznych, które podniosą wartość odżywczą diety bez jednoczesnego znacznego zwiększania jej objętości, co jest bardzo istotne u chorych cierpiących jednocześnie na brak apetytu, czy mających wzdęcia i uczucie pełności po posiłkach.
Można to osiągnąć poprzez:
1. Wzbogacenie diety w produkty wysoobiałkowe takie jak:
sery żółte, sery topione, jaja, ryby (szczególnie tłuste gatunki takie jak: makrela, łosoś,
tuńczyk, śledź, sardynka), mięso oraz (jeżeli pacjent toleruje) serki
homogenizowane, tłuste twarogi.
2. Zastosowanie produktów wysokoenergetycznych takich jak:
masło, masło orzechowe, majonezy (do sałatek, kanapek), miód, desery z bitą śmietaną (kisiele, galaretki), bezy, koktajle, słodkie sosy (np. owoce w sosie waniliowym).
3. Stosowanie w diecie warzyw gotowanych, rozdrobnionych, surowych soków warzywnych
(sok z buraków, sok wielowarzywny, sok pomidorowy).
4. Spożywanie owoców gotowanych, pieczonych lub w postaci przetartych kompotów, przecierów owocowych lub przecierowych soków bezcukrowych (np. Bobo – vita, Bobo – frut).
5. W przypadku występowania zaparć stosowanie owoców suszonych bądź orzeszków jako przekąskę lub dodatek do sałatek.
6. Spożywanie mlecznych napojów fermentowanych typu „ bio ” zawierających wyselekcjonowane szczepy bakterii fermentacji mlekowej i bifidobakterie.(probiotyki)
Są to bakterie niezwykle korzystne dla naszego zdrowia. Hamują one rozwój w przewodzie pokarmowym bakterii szkodliwych, wzmacniają system odpornościowy organizmu, zmniejszają ryzyko powstawania nowotworów i zaburzeń żołądkowo – jelitowych, wpływają regulująco na pracę jelit.
aquilam
Użytkownicy
Posty: 2
Rejestracja: 30 kwie 2016, o 21:09

Re: Dieta po resekcji jelita,co spożywać?

Post autor: aquilam »

Mam jeszcze pytanie.Ponieważ obawiam się interakcji chciałam podpytać z naturalnych metod wspomagających czy mogę podczas chemii pić pokrzywę i przyjmować pyłek pszczeli ? Zalecano mi też zieloną pietruszkę.Mam bardzo obniżone leukocyty.
dimedicus

Re: Dieta po resekcji jelita,co spożywać?

Post autor: dimedicus »

Nie zajmujemy się leczeniem przez neta i to lekarz prowadzący decyduje co i kiedy stosować.
ODPOWIEDZ
  • Podobne tematy
    Odpowiedzi
    Odsłony
    Ostatni post