Dieta wolna od pseudoalergenów

Porady dietetyczki, układanie zdrowej diety.
admin. med.

Dieta wolna od pseudoalergenów

Post autor: admin. med. »

Kiedy należy zalecać stosowanie diety pozbawionej pseudoalergenów?
Co dokładnie oznacza określenie "dieta wolna od pseudoalergenów"? Kiedy ją zalecać?
Odpowiedziała

dr n. med. Urszula Jedynak-Wąsowicz
Oddział Pulmonologii, Alergologii i Dermatologii Kliniki Chorób Dzieci Uniwersytetu Jagiellońskiego Collegium Medicum w Krakowie

„Pseudoalergeny” to substancje, które wywołują reakcje nadwrażliwości/nietolerancji podobne w swoim przebiegu do prawdziwej reakcji alergicznej. Reakcja „pseudoalergiczna” (PAR) wynika z aktywacji mechanizmów zapalnych lub anafilaktycznych niezależnych od alergenowoswoistej odpowiedzi immunologicznej (niezależnej od IgE). PAR najczęściej wiąże się z uwalnianiem histaminy, a także leukotrienów ze skórnych komórek tucznych. Nie można jednak wykluczyć udziału innych mechanizmów, np. aktywacji układu dopełniacza.

Dieta pozbawiona pseudoalergenów jest wolna od konserwantów, sztucznych lub naturalnych barwników stosowanych w przemyśle spożywczym, wzmacniaczy smaku, antybiotyków, antyoksydantów, fenoli (kwas salicylowy) oraz naturalnych pokarmów bogatych w związki aromatyczne (np. histamina, serotonina).
ODPOWIEDZ
  • Podobne tematy
    Odpowiedzi
    Odsłony
    Ostatni post