Czerwone buraki – właściwości odżywcze. Przepisy z buraka

Leki, wskazania, działanie, skutki uboczne, interakcje leków.Leki zalecane do leczenia.Środki spożywcze bezglutenowe
admin. med.

Czerwone buraki – właściwości odżywcze. Przepisy z buraka

Post autor: admin. med. »

Fotolia_34954745_Subscription_Monthly_XXL.jpg
Fotolia_34954745_Subscription_Monthly_XXL.jpg (31.92 KiB) Przejrzano 1012 razy
Czerwony burak to bardzo popularne i zdrowe warzywo. Jego wartości zdrowotne w pełni to uzasadniają. Jednak nie często spożywany. Warto, aby gościł na naszych stołach jak najczęściej. Burak czerwony oprócz witaminy C i B1 zawiera mnóstwo makro i mikroelementów.

W jego składzie jest dużo wapnia, magnezu, sodu, potasu oraz dwa rzadkie metale: rubid i cez. Ten skład chemiczny buraka ma bardzo duże znaczenie w zwalczaniu nowotworów. Picie surowego soku z buraków jest wskazane dla wszystkich, ponieważ ma on właściwości oczyszczające krew i pomagające w wydalaniu kwasu moczowego z organizmu. Pobudza także krążenie i bardzo pomaga przy złej przemianie materii.



Możemy sami się o tym przekonać, pijąc dwa razy dziennie przed posiłkami pół szklanki soku rozcieńczonego z zimną przegotowaną wodą. Z kolei osoby cierpiące na nadciśnienie krwi powinny pić sok z surowego buraka z miodem w proporcjach pół na pół.

Spożywanie czerwonych buraków w postaci surówki ma działanie lecznicze w otyłości, przy zaparciach stolca, chorobach wątroby i nerek. Buraki pomocne są także przy leczeniu anginy, grypy i wszelkich przeziębień.

W przypadku tych chorób bardzo pomocny jest sok z świeżych warzyw, który przygotowujemy wg proporcji:2 marchewki, 3 buraki i 1/4 selera. Po otrzymaniu soku rozcieńczamy z wodą w stosunku 1:1 i pijemy bardzo powoli. Z uwagi na swój skład chemiczny buraki są bardzo silnie zasadotwórcze.

Osoby, które jedzą dużo mięsa, ciasta, pieczywa o charakterze kwasotwórczym powinny koniecznie spożywać buraki pod różną postacią, aby doprowadzić w organizmie do równowagi, kwaso-zasadowej, która jest warunkiem zdrowia.

Czerwony barszczyk jest doskonałym środkiem na wszelkiego rodzaju „pieczenia w dołku”, „zgagi” i „kwasy”. Wypicie filiżanki gorącego barszczyku, ale bez octu(!) od razu przynosi ulgę. Najlepszy jest barszcz kiszony. Oto przepis na jego sporządzenie a także kilka innych przepisów na potrawy z czerwonych buraków.

BARSZCZ KISZONY: 1 kg buraków wyszorować, wymyć, obrać i pokroić w plastry, włożyć do kamiennego garnka lub słoja ze szkła i zalać przegotowaną ciepłą wodą (ok. 2 l), a następnie dodać 5 dag skórki z razowego chleba i trzymać w cieple. Po kilku dniach zlać do butelki i szczelnie zakorkować. Pozostałe buraki można ponownie zalać wodą. Taki barszczyk po podgrzaniu i przyprawieniu pieprzem, solą, listkiem laurowym jest doskonały na różne okazje.

BURAKI TARTE Z JABŁKAMI: 60 dag buraków, 20 dag jabłek, 2 dag mąki, 2 dag tłuszczu, 1/8 litra śmietany, cukier, sól, cytryna lub kwasek cytrynowy. Buraki zetrzeć na tarce o dużych otworach i zalać niewielką ilością wrzącej wody, dodać sól, cukier, tłuszcz, ugotować pod przykryciem. Gdy będą miękkie, dodać mąkę rozmieszaną z 3 łyżkami zimnego wywaru, zagotować, przyprawić do smaku kwaskiem cytrynowym. Śmietanę i starte jabłka dodać do buraków. Wszystkie składniki wymieszać.

NAPÓJ MLECZNO-BURACZANY: 2 szklanki zsiadłego mleka, 2 szklanki kwasu buraczanego. Składniki miksujemy lub ubijamy trzepaczką. Na koniec dodajemy 2 łyżki posiekanej pietruszki i do­prawiamy do smaku solą, cukrem i pieprzem.

Na zdrowie
ODPOWIEDZ
  • Podobne tematy
    Odpowiedzi
    Odsłony
    Ostatni post