Wzdęcie i nadmierne wydalania gazów

Choroby układu pokarmowego; przełyku, żołądka, jelit, wątroby, trzustka, dróg żółciowych, odbytu)
admin. med.

Wzdęcie i nadmierne wydalania gazów

Post autor: admin. med. »

lek. med. Magdalena Przybylska-Feluś
Oddział Kliniczny Kliniki Gastroenterologii i Hepatologii
Szpital Uniwersytecki w Krakowie

Wzdęcie i nadmierne wydalania gazów (flatulencja) wynikają z gromadzenia się gazów w przewodzie pokarmowym. Częstość oddawania gazów jest zmienna i zależy od ilości powietrza połykanego wraz ze spożytymi pokarmami, produkcją gazów w obrębie przewodu pokarmowego, zmniejszonego wchłaniania gazów w świetle przewodu pokarmowego lub zaburzeniami motoryki przewodu pokarmowego.

Czynniki wpływające na produkcję gazów to m.in.:

zwiększenie ilości niewchłanianych lub nietrawionych składników pokarmowych (błonnik, celuloza, sorbitol)
zwiększenie ilości częściowo wchłanianych (laktoza) lub prostych cukrów (fruktoza)
niedobór enzymów trawiennych
nadmierny rozrost flory bakteryjnej (zaburzenia perystaltyki, zaburzenia w przechodzeniu treści jelitowej, przerost bakterii, np. po antybiotykoterapii).

Wymienione produkty są bogate w węglowodany proste i błonnik, istnieje zatem zwiększona szansa na wzrost produkcji gazów jelitowych. Błonnik stymuluje ruchy perystaltyczne, po dużych ilościach pokarmów bogatych w ten składnik pokarmowy mogą pojawiać się luźniejsze stolce.

Bez uzupełnionego wywiadu i badania fizykalnego trudno jednoznacznie orzec, czy prezentowane objawy są jeszcze normą, czy należałyby pogłębić diagnostykę.
źródło:gastrologia.mp.pl
ODPOWIEDZ
  • Podobne tematy
    Odpowiedzi
    Odsłony
    Ostatni post