Problemy z jedzeniem

Choroby obwodowego układu nerwowego i ośrodkowego układu nerwowego, Depresje i nerwice.
maciekzawiercie
Przyjaciel
Przyjaciel
Posty: 21
Rejestracja: 24 lis 2015, o 20:11

Problemy z jedzeniem

Post autor: maciekzawiercie »

Moja żona bardzo mało je. Jako była modelka zetknęła się w wieku 16-tu lat z anoreksją.
jest zdeklarowaną weganką-co w Polsce jest problematyczne-nawet jogurty zawierają żelatyne,a mało jest żółtych serów z podpuszczką naturalną.
Dieta Moniki opiera się na sałatach,sałatkach,ew. na warzywach 'z patelni'. Rano kawa+papieros (nienawidzę jak pali)+serek wiejski w wersji light. na obiad kefir+jogurt (dietetyczny),kolacja zazwyczaj nieco 'bardziej kaloryczna'. Ma 29lat,morfologię w normie oraz permanentny problem z zaparciami...
Naturalnie-nic jej nie dolega, o psychologu nie ma mowy...
Help...
carboczar

Re: Problemy z jedzeniem

Post autor: carboczar »

Oczywiście o psychoterapii czy psychologu nie ma mowy,tacy ludzie nie są przekonani że potrzebują też porady.Temat zaparć to temat rzeka.Co nie znaczy że należy lekceważąc problem.Same w sobie zaparcia są szkodliwe i prowadzą do wielu chorób.Wszelkie poważne rozmowy wymagają spokoju i rozwagi oraz odpowiedniej otoczki.Żona ma problem z jelitami(gdzieś już na ten temat było wspominanie w jakiś poście,zdaje się,że nawet Twoim)Fakt jest faktem,że żona się źle odżywia(kawa,fajurka)kawa ma swoje zalety ale i wady.Kawa też między innymi zabija głód ale też powoduje zaparcia.W tym jadłospisie nie ma konsekwencji,chce się prawidłowo wypróżniać a stosuje środki które powodują zaparcia.Gdzie tu sens?.Dietetycy mówią wyraźnie,im bogatsza i różnorodna dieta tym zdrowsza,czyli należy spożywać produkty białkowe;np mięso te które dają energie czyli ryże,pieczywa,makarony i warzywa czyli bogate w witaminy i minerały.Zasada jest też jedna,należy pokarmy spożywać powoli.Tak więc aby jelita pracowały prawidłowo i nie powodowały zaparć należy zjeść co dzień porcję jogurtu z otrębami(czyli dobre bakterie +błonnik)warzywa ok 150 g, wypić 1,5 l wody(oczywiście niegazowanej.I co ważne zjadać tłuste ryby 2 x w tygodniu(łosoś,makrela czy śledź)ryby te obfitują w bardzo pomocne kwasy omega-3.Żona powinna pamiętać że dzienne zapotrzebowanie dla kobiety to przedział 2200-2500 kcal.Niestety nasze kobiety mają to do siebie że wiecznie chcą być szczupłe,odchudzanie się,uboga dieta wbrew pozorom nie zawsze jest dobre.Trudno coś radzić pacjentowi co nie chce się leczyć.
ODPOWIEDZ
  • Podobne tematy
    Odpowiedzi
    Odsłony
    Ostatni post