Celem kampanii edukacyjnej 'Żywienie medyczne - Twoje posiłki w walce z chorobą' jest zwiększenie świadomości na temat roli specjalistycznego żywienia w chorobie, zwłaszcza onkologicznej oraz edukowanie na temat żywienia medycznego jako integralnej części leczenia.
Nowotwory są drugą co do częstości przyczyną zgonów w Polsce, a ich liczba w ciągu ostatnich trzech dekad wrosła ponad dwukrotnie, osiągając w 2011 roku ponad 144 tys. przypadków. Niedożywienie stanowi u pacjentów z chorobą nowotworową poważny problem. Objawy niedożywienia lub wyniszczenia występują nawet u 85 proc. chorych.
Przyczyn takiej sytuacji jest wiele: umiejscowienie nowotworu, utrudniające pacjentowi spożywanie pokarmów drogą doustną, przeciwskazania do jedzenia wielu produktów, utrata apetytu związana z chorobą albo leczeniem. Dodatkowo sama chemio- i radioterapia może prowadzić do zaburzeń stanu odżywiania tj. nudności, wymiotów, biegunek, nietolerancji laktozy.
- Temat odżywiania w chorobie to ważny problem, na który trzeba wreszcie zwrócić uwagę zarówno chorych, ich bliskich, jak i środowisk medycznych. Co piąta osoba z nowotworem nie umiera z powodu choroby, ale z niedożywienia. Te dane jeszcze mocniej podkreślają, że nie ma skutecznego leczenia bez specjalistycznego wsparcia żywieniowego pacjentów – zwraca uwagę dr Stanisław Kłęk, chirurg onkolog, prezes Polskiego Towarzystwa Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu (POLSPEN).
Problem pogłębia fakt, że wielu chorych na nowotwory wierzy w szereg mitów, przekazywanych sobie na oddziałach onkologicznych. 'Białko żywi raka', 'raka można zagłodzić', 'brak apetytu
w chorobie nowotworowej jest normalny' - to tylko niektóre z nich.
- To bzdury, których nie można powtarzać - komentuje Szymon Chrostowski, prezes Polskiej Koalicji Pacjentów Onkologicznych. - Brak apetytu to jedno z działań niepożądanych leczenia, a chory, który nie je, po prostu wyniszcza swój organizm. Dodatkowo, w trakcie choroby zapotrzebowanie białkowo-energetyczne organizmu jest wyższe. Wzrost zapotrzebowania na białko - kluczowy składnik diety - może być nawet dwukrotny.
Jak podkreśla Szymon Chrostowski, brakuje powszechnej wiedzy, że odpowiednie odżywianie przynosi choremu na nowotwór wiele korzyści - wpływa na działanie układu opornościowego, odbudowę uszkodzonych komórek, polepszenie samopoczucia pacjenta, a w efekcie na skuteczność terapii.
Wielu pacjentów oraz ich bliskich nie zdaje sobie także sprawy, że za pomocą tradycyjnej diety nie każdy chory jest w stanie pokryć indywidualne zapotrzebowanie na składniki pokarmowe i często konieczne jest zastosowanie żywienia medycznego.
Kampania Żywienie medyczne Twoje posiłki w walce z chorobą
-
- Podobne tematy
- Odpowiedzi
- Odsłony
- Ostatni post
-
-
ŁUSZCZYCA PORADNIK PACJENTA ŚRODKI STOSOWANE W WALCE Z CHOROBĄ
autor: Asystentka » 14 mar 2017, o 09:42 » w Wydawnictwa medyczne - 0 Odpowiedzi
- 959 Odsłony
-
Ostatni post autor: Asystentka
14 mar 2017, o 09:42
-
-
-
W drodze do wyzdrowienia. Jak pomóc sobie w walce z poważną chorobą
autor: Asystentka » 20 lut 2017, o 13:39 » w Wydawnictwa medyczne - 0 Odpowiedzi
- 932 Odsłony
-
Ostatni post autor: Asystentka
20 lut 2017, o 13:39
-
-
-
Wczesne żywienie dojelitowe czy całkowite żywienie pozajelit
autor: Asystentka » 6 mar 2017, o 09:13 » w Onkologia, Chirurgia Onkologiczna - 0 Odpowiedzi
- 1619 Odsłony
-
Ostatni post autor: Asystentka
6 mar 2017, o 09:13
-
-
-
Kampania SeniorWFormie - luty
autor: Asystentka » 3 lut 2017, o 15:57 » w Porady ZUS, przydatne informacje, adresy do stron pomocnych, o seniorach - 0 Odpowiedzi
- 1146 Odsłony
-
Ostatni post autor: Asystentka
3 lut 2017, o 15:57
-
-
-
Kampania społeczna Płodny Polak
autor: Asystentka » 20 paź 2016, o 08:46 » w Co ciekawego w świecie służby zdrowia - 0 Odpowiedzi
- 998 Odsłony
-
Ostatni post autor: Asystentka
20 paź 2016, o 08:46
-