Czy soki zakupione w sklepie sa zdrowe?

Różne informacje,czasem dziwne a czasem bardzo interesujące, o badaniach medycznych
admin. med.

Czy soki zakupione w sklepie sa zdrowe?

Post autor: admin. med. »

Powtarzane o sokach mity wyrządzają dużo szkody – zaczynamy pomijać w diecie cenne źródło witamin i składników odżywczych.
Soki owocowe są dosładzane. MIT! Prawo1 zakazuje dosładzania w jakikolwiek sposób soków owocowych, pomidorowych i w 100% warzywnych. Niewielkie ilości cukru i naturalnych przypraw można dodać do soków warzywnych i owocowo-warzywnych ze względu na walory smakowe.
Soki zawierają konserwanty. MIT! Prawo zakazuje dodawania do wszystkich soków substancji konserwujących, sztucznych barwników i aromatów.
Soki są rozcieńczone, gdy powstają ze skoncentrowanych soków. MIT! Odtworzone z soków zagęszczonych soki owocowe i w 100% warzywne muszą zawierać maksymalnie taką ilość wody, jaką wcześniej odparowano i jaką zawierały warzywa i owoce, z których powstały.
Pasteryzacja jest szkodliwa. MIT! Pasteryzacja niszczy drobnoustroje i enzymy, bo zostawione w soku prowadzą do psucia. Dzięki niej soki zyskują dłuższy termin przydatności do spożycia. To proces podobny do domowego robienia przetworów na zimę, ale dzięki nowoczesnej technologii redukuje się do minimum utratę witamin, soli mineralnych, mikro- i makroelementów.
Soki ze sklepu prawie nie mają witamin. MIT! Zgodnie z prawem pasteryzowane soki odtworzone z soku zagęszczonego przez cały okres przydatności do spożycia muszą zachować fizyczne, chemiczne, organoleptyczne i odżywcze właściwości odpowiadające co najmniej sokom bezpośrednim z tego samego rodzaju owoców i warzyw. Soki świeżo wyciskane z owoców przechowywanych w chłodni mogą nawet mieć niższą zawartość witaminy C niż te pasteryzowane z zagęszczonego soku z owoców zebranych w szczycie sezonu, gdy jej zawartość w owocach jest najwyższa.
1 Dyrektywa Parlamentu Europejskiego i Rady 2012/12/WE z dnia 19 kwietnia 2012 odnosząca się do soków owocowych oraz Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 8 lutego 2013 r. – Dz. U. 2013 poz. 327
Program sfinansowany ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.
ODPOWIEDZ
  • Podobne tematy
    Odpowiedzi
    Odsłony
    Ostatni post