Witaminy i składniki odżywcze w sokach

Porady dietetyczki, układanie zdrowej diety.
admin. med.

Witaminy i składniki odżywcze w sokach

Post autor: admin. med. »

Dr Katarzyna Stoś, prof. nadzw. Instytutu Żywości i Żywienia: Soki powstają z warzyw i owoców, są więc cennym źródłem witamin, mikro- i makroelementów czy innych substancji o działaniu antyoksydacyjnym. Szklanka soku marchwiowo-owocowego pokryje dzienne zapotrzebowanie na ważną dla wzroku prowitaminę A – beta karoten (800 µg). Po szklankę soku pomarańczowego lub grejpfrutowego, która pokryje dzienne zapotrzebowanie na witaminę C w ok. 60% - 70%, sięgajmy w okresie przeziębień (witamina C pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego) i gdy czeka nas wysiłek intelektualny czy stres, bo pomaga ona w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego, może też przyczynić się zmniejszeniu uczucia zmęczenia i znużenia. Wspomaga też produkcję kolagenu. Witaminę E – przeciwutleniacz, spowalniający procesy starzenia i chroniący przed rozwojem miażdżycy znajdziemy w sokach z udziałem zielonych warzyw. Z kolei np. szklanka soku pomidorowego zabezpieczy ok. 25% dziennego zapotrzebowania na potas, istotny dla prawidłowej gospodarki elektrolitowej organizmu, a zawarty w nim likopen (cenny antyoksydant), poddany obróbce termicznej, ma wyższą aktywność niż ten z surowych pomidorów. Klarowny sok jabłkowy jest bogaty w związki analogiczne do rutyny (glikozydy kwercetyny) – jednego ze składników podawanych przy przeziębieniu. Szklanka soku z buraków ćwikłowych dziennie zapewni wymaganą dawkę (200 µg) kwasu foliowego, a wyjątkowo bogaty w flawonoidy (związki z grupy polifenoli, chroniące przed wpływem wolnych rodników) jest np. mętny sok jabłkowy. Soki naturalnie mętne (pomarańczowe, grejpfrutowe, jabłkowe) i przecierowe (pomidorowe, warzywne, warzywno-owocowe) dostarczą też błonnika rozpuszczalnego (pektyn). Ogranicza on wchłanianie cukrów i pomaga utrzymać właściwy poziom cholesterolu. W warzywach, owocach – a więc i sokach – są też sole mineralne (np. magnez), pomagające zachować równowagę kwasowo-zasadową organizmu.
Program sfinansowany ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw
źródło: telegram@borgis.pl
ODPOWIEDZ
  • Podobne tematy
    Odpowiedzi
    Odsłony
    Ostatni post