BURAKI SPROSZKOWANE źródło bioflawonoidów, manganu, potasu, wit.C, magnezu i fosforu
Informacje o produkcie Buraki to doskonałe źródło bioflawonoidów, manganu, potasu, wit.C, magnezu i fosforu. Zawierają również błonnik pokarmowy, rozpuszczalny i nierozpuszczalny, karotenoidy tj. beta-karoten, luteina i zeaksantyna.
Wskazania Buraki były stosowane w tradycyjnej medycynie na całym świecie z wielu powodów, zwłaszcza przy dolegliwościach związanych z trawieniem, tj. zaparcia, układem krążenia czy niewysoką gorączką. Sok z buraka jest również uważany za afrodyzjak. Jest bogaty w bor, który odgrywa istotną rolę w produkcji hormonów płciowych. Badania nad burakami przeprowadzone przez naukowców z Barts i London School of Medicine wykazały, że picie zaledwie 0,5 l soku z buraków dziennie pomaga utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi. Azotany zawarte w burakach mają korzystny wpływ na cały organizm!
Ponadto buraki mogą wspomagać wątrobę i oczy, a także pozwalają utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu i zapobiegają poważnym stanom zapalnym. Buraki pomagają zachować czystość krwi, wspomagają elastyczność ścian komórkowych oraz dostarczają żelaza, które wspomaga i nasyca tlenem komórki krwi. Miedź zawarta w burakach wspomaga wchłanianie żelaza. Buraki to również bogate źródło folianu, wit. B niezbędnej dla prawidłowego wzrostu tkanek. Folian jest szczególnie ważny dla kobiet w ciąży i może zapobiegać wadom cewy nerwowej. Buraki to doskonałe źródło bioflawonoidów, manganu, potasu, wit.C, magnezu i fosforu. Zawierają również błonnik pokarmowy, rozpuszczalny i nierozpuszczalny, karotenoidy tj. beta-karoten, luteina i zeaksantyna. Mają odczyn zasadowy dzięki czemu pomagają zwalczać nieprawidłową kwasowość organizmu.
Stosowanie Buraki, dzięki uniwersalnej postaci jaką jest proszek można dodawać do zup, soków a także szejków warzywno-owocowych.
BURAKI SPROSZKOWANE źródło bioflawonoidów, manganu, potasu
BURAKI SPROSZKOWANE źródło bioflawonoidów, manganu, potasu
- Załączniki
-
- sproszkowane-buraki.png (83.3 KiB) Przejrzano 876 razy
-
- Podobne tematy
- Odpowiedzi
- Odsłony
- Ostatni post
-
-
ORGANICZNE SPROSZKOWANE JAGODY bogate źródło antyoksydantów
autor: admin. med. » 16 cze 2016, o 21:06 » w Leki bez recepty (OTC) oraz na receptę (RX) Interakcje, wskazania, przeciwwskazania, zabronione - 1 Odpowiedzi
- 1287 Odsłony
-
Ostatni post autor: kameel77seo
15 wrz 2016, o 20:53
-
-
-
PAPAJA OWOCE SPROSZKOWANE, bogate źródło antyoksydantów, witam
autor: admin. med. » 16 cze 2016, o 21:08 » w Leki bez recepty (OTC) oraz na receptę (RX) Interakcje, wskazania, przeciwwskazania, zabronione - 0 Odpowiedzi
- 839 Odsłony
-
Ostatni post autor: admin. med.
16 cze 2016, o 21:08
-
-
-
Nadmiar potasu w organizmie ?
autor: Asystentka » 26 lut 2017, o 17:13 » w Internista. Lekarz chorób wewnętrznych. Schorzenia inne - 0 Odpowiedzi
- 1066 Odsłony
-
Ostatni post autor: Asystentka
26 lut 2017, o 17:13
-
-
-
Asparaginian Magnezu Potasu Extra
autor: Asystentka » 20 paź 2016, o 08:30 » w Leki bez recepty (OTC) oraz na receptę (RX) Interakcje, wskazania, przeciwwskazania, zabronione - 0 Odpowiedzi
- 1294 Odsłony
-
Ostatni post autor: Asystentka
20 paź 2016, o 08:30
-
-
-
Buraki czerwone na krew i krążenie?
autor: Pola-sloneczna » 23 lis 2015, o 13:07 » w Kardiologia, Hipertensjologia, Angiologia - 3 Odpowiedzi
- 1962 Odsłony
-
Ostatni post autor: dimedicus
23 lis 2015, o 13:11
-