Owoc granatu spowalnia proces starzenia się

Różne informacje,czasem dziwne a czasem bardzo interesujące, o badaniach medycznych
admin. med.

Owoc granatu spowalnia proces starzenia się

Post autor: admin. med. »

Granat spowalnia proces starzenia się
Szwajcarscy naukowcy zidentyfikowali związek, dzięki któremu granat spowalnia proces starzenia się. Wyniki ich badań publikuje pismo "Nature Medicine".

Z wiekiem naszym komórkom coraz trudniej jest pozbywać się wadliwych centrów energetycznych tj. mitochondriów, które nie są już zdolne do wypełniania swoich funkcji. Proces ich degradacji wpływa na stan zdrowia komórek, a co za tym idzie - tkanek. Efektem jest m.in. osłabienie tkanki mięśniowej. Akumulacja niesprawnych mitochondriów odgrywa także rolę w rozwoju chorób związanych z wiekiem, m.in. choroby Parkinsona.

Naukowcy z Politechniki Federalnej w Lozannie ustalili, że zawarta w granatach urolityna A przywraca komórkom zdolność do pozbywania się wadliwych mitochondriów i do ich recyklingu. Proces ten nazywany jest mitofagią.

Testowanie swojej hipotezy badacze rozpoczęli na nicieniach, bezkręgowcach często wykorzystywanych podczas badań nad procesami starzenia się - ze względu na to, że po 8-10 dniach od przyjścia na świat osiągają podeszły wiek. Po zastosowaniu urolityny A długość życia nicieni wydłużyła się aż o 45 proc.

Następnie urolitynę A zastosowano u myszy. Zaobserwowano wówczas, że proces mitofagii przebiegał w komórkach gryzoni znacznie szybciej niż w przypadku grupy kontrolnej. Ponadto starsze myszy wykazywały większą wytrzymałość podczas biegania w kółku treningowym.

Warto zauważyć, że same owoce nie zawierają urolityny A lecz jej prekursor, który jest przekształcany dopiero przez bakterie jelitowe. Dlatego poziom urolityny zależy w dużej mierze od gatunku, a także składu mikrobiomu jelitowego. W przypadku niektórych osobników urolityna zupełnie nie jest produkowana.

Zdaniem naukowców urolityna A będzie działała w podobny sposób na ludzi, jednak badania kliniczne nad jej wpływem dopiero się rozpoczęły. Trwają także prace nad stworzeniem preparatu zawierającego gotowy związek dla osób, które nie posiadają odpowiednich bakterii jelitowych.

- To jedyny znany związek, który może stymulować proces mitofagii. Jest on zupełnie naturalny, a efekty jego działania są silne i mierzalne - komentuje autor badań dr Patrick Aebischer.
ODPOWIEDZ
  • Podobne tematy
    Odpowiedzi
    Odsłony
    Ostatni post