Niedobór magnezu

Rozpoznawanie, profilaktyka i leczenie chorób wewnętrznych, choroby wieku starszego, choroby zakaźne, układu oddechowego, diabetologia, alergie.
admin. med.

Niedobór magnezu

Post autor: admin. med. »

Rola magnezu w organizmie.Niedobór magnezu
Oddziaływanie niedoboru magnezu


Rola magnezu w organizmie
Magnez uczestniczy aktywnie w najważniejszych etapach wytwarzania i wykorzystywania energii niezbędnej do wszystkich przemian metabolicznych oraz funkcji życiowych komórek. Odgrywa ważną rolę w fizjologii wielu układów: nerwowego, mięśniowego, sercowo-naczyniowego, oddechowego, pokarmowego, hormonalnego, krwiotwórczego, immunologicznego i kostno-stawowego.

Co się dzieje, kiedy brakuje magnezu?
Niedobór magnezu powoduje wiele zaburzeń ogólnoustrojowych o różnym stopniu nasilenia i jest najbardziej odczuwalny dla narządów pracujących najintensywniej: mózgu, serca i mięśni.

Niedoborom towarzyszy wiele objawów od depresji, drażliwości, braku koncentracji, przez drganie powiek i mięśni, skurcze i drętwienie kończyn po zmęczenia, arytmię czy nadciśnienie tętnicze.

Przyczyny niedoboru magnezu
Niedobór magnezu jest zjawiskiem powszechnym, które dotyczy 30-60% populacji w Polsce.
Magnez należy do pierwiastków słabo przyswajalnych. Z ogólnej ilości zawartej w pokarmach wchłania się w granicach od 15 do 40% w zależności od zapotrzebowania, jakości produktów, stanu błony śluzowej jelita cienkiego.

Produkty, które spożywamy są coraz uboższe w magnez. Sprzyja temu jego niska zawartość w glebie spowodowana stosowaniem sztucznych nawozów, proces oczyszczania, gotowania i konserwowania żywności. Uboga w magnez jest także „miękka woda”, którą zazwyczaj pijemy. Wchłanianie magnezu ogranicza też dieta bogata w tłuszcz i białka oraz fosforany, a także stres, kuracje odchudzających i wiele leków m.in. antybiotyki, leki uspokajające i antykoncepcyjne.

Dieta bogata w magnez
Naturalnym i dobrym źródłem magnezu jest woda mineralna, ale taka, która zawiera minimum 50 mg tego pierwiastka w litrze wody.

W pożywieniu największe ilości tego pierwiastka występują we wszystkich orzechach, nasionach, mąkach z pełnego przemiału, w soi, nie oczyszczonym ryżu, kaszach, suszonych owocach. Dużo magnezu jest również w świeżych warzywach, w jabłkach, wiśniach, malinach, w ziołach, takich jak lucerna siewna (Green Care), lubczyk, mięta pieprzowa, mniszek lekarski, kminek, majeranek, kolendra. Znanym źródłem magnezu jest również kakao.

Niestety magnez należy do pierwiastków słabo przyswajalnych

Z pokarmów wchłania się go zaledwie 30-40 %. Przyswojeniu magnezu z pożywienia pomagają: fruktoza (owoce, miód), trójglicerydy ( białko, olej kokosowy, olej palmowy). Zdecydowanie wchłanianie magnezu utrudniają pokarmy bogate w kwas fitynowy (otręby zbóż, ziarna zbóż, rośliny strączkowe), szczawiany (szpinak, szczaw, herbata, kawa i kakao). Przyswojeniu magnezu z pożywienia pomagają: fruktoza (owoce, miód), trójglicerydy ( olej kokosowy, olej palmowy), białko. Zdecydowanie wchłanianie magnezu utrudniają pokarmy bogate w kwas fitynowy (otręby zbóż, ziarna zbóż, rośliny strączkowe), szczawiany (szpinak, szczaw, herbata, kawa i kakao).

Dietetyczne magnezowe hity (ilość magnezu w mg):
Kasza Bulgur 1 szklanka, 230 mg
Kasza jęczmienna 1 szklanka ,158 mg
Szpinak gotowany 1 szklanka, 157 mg
Nasiona dyni (pieczone) 30 gram, 156 mg
Kukurydza 1 szklanka, 155 mg
Czarna fasola (gotowana) 1 szklanka, 120 mg
Nać buraków (gotowana) 1 szklanka, 98 mg
Halibut (gotowany) 90 gram, 90 mg
Migdały (podsmażane) 30 gram, 80 mg
Ryż brązowy (gotowany) 1 szklanka, 80 mg
Ciecierzyca (gotowana) 1 szklanka, 79 mg
Orzechy nerkowca (suche, pieczone) 30 gram, 74 mg
Soczewica (gotowana) 1 szklanka, 71 mg
Karczochy (gotowane) 1 szklanka, 71 mg
Płatki owsiane (regularne i gotowane) 1 szklanka, 63 mg
Mleko sojowe 1 szklanka, 61 mg
Pomidory w puszkach 1 szklanka, 58 mg
Ziemniaki, pieczone 1 ziemniak, 57 mg
Ryż, biały, wzbogacony 1 szklanka, 50 mg
Orzeszki ziemne, wszystkie typy 30 gram, 50 mg
Masło orzechowe 2 łyżki, 50 mg
Kakao 1 łyżeczka, 25-50 mg
Kawa espresso 1 filiżanka, 48 mg
Rodzynki 1 szklanka, 46 mg
Pasternak 1 szklanka, 45 mg
Jogurt, pełne, półtłuste 1 szklanka, 43 mg
Nasiona słonecznika, prażone ¼ szklanki, 41 mg
Banan 1 sztuka, 41 mg

Wchłanianie magnezu

W aptekach dostępnych jest bardzo wiele preparatów magnezowych, jednak nie wszystkie są tak samo skuteczne. Różnią się rodzajem soli magnezu, jego zawartością oraz formą tabletki. Wszystkie te czynniki mają wpływ na stopień wchłaniania magnezu przez organizm.

Czy wybór soli magnezu ma znaczenie?

Duże znaczenie dla wchłaniania ma stopień rozpuszczalności soli magnezu w przewodzie pokarmowym. Lepiej rozpuszczają się sole organiczne.
Aby zapewnić prawidłowa suplementację magnezu, powinno się podawać sól dobrze wchłanianą i dobrze tolerowaną.
Do takich soli należy mleczan magnezu zawarty w MAGNE B6 i cytrynian magnezu zawarty w MAGNE-B6 ACTIVE oraz MAGNE-B6 MAX
Rodzaj soli Sól magnezu Wchłanianie
organiczna mleczan / cytrynian

dobrze przyswajalna
do 90%

nieorganiczna węglan gorzej przyswajalna
do 30%
nieorganiczna siarczan gorzej przyswajalna,
działanie: osmotyczny środek przeczyszczający
do 30%
nieorganiczna chlorek gorzej przyswajalna
do 16%
nie jest solą Mg tlenek gorzej przyswajalna
do 4%
nie jest solą Mg chelat brak wiarygodnych badań klinicznych


Dlaczego tabletka dożołądkowa?

Wchłanianie magnezu odbywa się lepiej, gdy czas tego procesu jest dłuższy i następuje w całym przewodzie pokarmowym.
Powlekana tabletka Magne B6 rozpuszcza się już w kwaśnym środowisku żołądka. Magnez rozpuszczony w żołądku stopniowo przechodzi do jelita cienkiego w formie gotowej do wchłaniania już w jego początkowym odcinku.
Długa droga wchłaniania oznacza, że w efekcie organizm pobiera większą ilość magnezu.
Magne B6®działanie potwierdzone badaniami
‹ powrót do strony głównej
Komu szczególnie polecane jest MAGNE B6:

osobom odczuwającym objawy kliniczne niedoboru magnezu
dla osób ze stwierdzonym niedoborem magnezu izolowanym lub skojarzonym
w profilaktyce niedoboru magnezu

Magne B6 to produkt dla osób z niedoborami magnezu, które z tego powodu odczuwają:

nerwowość
drganie powiek
drażliwość
łagodny lęk
niepokój
kurcze przewodu pokarmowego
kołatanie serca

Magne B6 to:

lek zawierający organiczną, dobrze przyswajalną sól magnezu – dwuwodny mleczan magnezu
oraz duża dawka witaminy B6, która ułatwia wchłanianie magnezu


Magne B6® Activezawiera guaranę
‹ powrót do strony głównej
Komu szczególnie jest polecane MAGNE-B6® ACTIVE:

żyjącym aktywnie osobom
osobom, które chcą poprawić swoją koncentrację,
pamięć, spostrzegawczość, aby efektywniej wykonywać codzienne czynności
tym, którzy chcą dodać sobie energii, witalności i wigoru

Magnez jest pierwiastkiem życia odpowiedzialnym za
magazynowanie i wykorzystanie energii w organiźmie.

MAGNE-B6 ACTIVE to:

unikalne połączenie magnezu, witaminy B6 i wyciągu z guarany
zawiera cytrynian trójmagnezowy, najlepiej przyswajalną sól magnezu (do 90%)


Magnez, guarana i witamina B6 dzięki swoim właściwościom dodają niezbędnej energii, aby podołać wyzwaniom, jakie niesie ze sobą aktywny tryb życia.
Magne B6® MAXduża dawka magnezu
‹ powrót do strony głównej
Komu szczególnie jest polecane MAGNE-B6® MAX:

osobom przeciążonym obowiązkami
pracujacym w stresie i pod presja
odczuwającym osłabienie i przemęczenie

MAGNE-B6® MAX:

duża dawka magnezu
zawiera cytrynian trójmagnezowy,
najlepiej przyswajalną sól magnezu (do 90%)
wystarczą 2 tabletki dziennie


Magnez i witamina B6 dzięki swoim właściwościom pomagają zmniejszyć objawy stresu i przemęczenia.
ODPOWIEDZ
  • Podobne tematy
    Odpowiedzi
    Odsłony
    Ostatni post