Dlaczego warto jeść orzechy włoskie?
Dominika Wnęk, dietetyk
Orzechy włoskie - bogate w korzystne dla zdrowia kwasy tłuszczowe oraz liczne składniki mineralne - stanowią cenny element diety. Co dokładnie zawierają?
Orzechy te cechuje duża zawartość tłuszczu (65,2 g w 100 g produktu), są więc bardzo kaloryczne - 100 g produktu dostarcza 720 kcal. Warto jednak podkreślić, że w porównaniu z innymi orzechami zawierają więcej wielonienasyconych kwasów tłuszczowych i zachowują prawidłowy stosunek kwasów omega-6 do omega-3. Wielonienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3 wykazują korzystne działanie na organizm człowieka poprzez m.in. udział w metabolizmie lipidów (zmniejszają stężenie triglicerydów i frakcji LDL). Ponadto kwasy te przeciwdziałają tworzeniu się zakrzepów oraz mogą łagodzić objawy chorób o podłożu zapalnym.
Poza wielonienasyconymi kwasami tłuszczowymi orzechy włoskie zawierają spore ilości białka (około 15,2 g w 100 g produktu - jest to ilość zbliżona do zawartości białka w produktach pochodzenia zwierzęcego). W 100 g orzechów włoskich znajduje się także błonnik pokarmowy w ilości 6,7 g.
Orzechy włoskie są dobrym źródłem kwasu foliowego, magnezu i miedzi. Kwas foliowy ma istotne znaczenie zwłaszcza dla kobiet planujących ciążę, u których jego niedobory mogą być przyczyną wrodzonych wad cewy nerwowej. Ponadto niedobór kwasu foliowego (ale także witaminy B6 i witaminy B12) wpływa na zwiększenie wytwarzania homocysteiny w organizmie, jak wskazują badania kliniczne, istnieje zależność pomiędzy zwiększonym stężeniem w surowicy homocysteiny a rozwojem miażdżycy.
W orzechach włoskich występują w znaczących ilościach składniki mineralne, zwłaszcza magnez i miedź. Magnez uczestniczy w przewodnictwie nerwowym i kurczliwości mięśni. Pojawiają się także doniesienia o jego roli w zmniejszaniu ryzyka rozwoju cukrzycy typu 2 i nadciśnienia tętniczego. Miedź z kolei bierze udział we wchłanianiu żelaza w przewodzie pokarmowym oraz w tworzeniu czerwonych krwinek i prawidłowym ich funkcjonowaniu, a ponadto wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu krążenia.
W orzechach włoskich znajduje się również znaczna ilość γ-tokoferolu, który uznaje się za istotny czynnik przeciwmiażdżycowy. Badania na zwierzętach i ludziach wykazały, że duże stężenie γ-tokoferolu jest związane ze zmniejszeniem liczby zachorowań na choroby układu krążenia i raka prostaty.
źródło:mp.pl
Wartości odżywcze orzecha włoskiego.
-
- Podobne tematy
- Odpowiedzi
- Odsłony
- Ostatni post
-
-
Właściwości odżywcze gruszki,jakie minerały i witaminy
autor: Asystentka » 30 paź 2016, o 11:24 » w Dietetyczka - 0 Odpowiedzi
- 1651 Odsłony
-
Ostatni post autor: Asystentka
30 paź 2016, o 11:24
-
-
-
Czerwone buraki – właściwości odżywcze. Przepisy z buraka
autor: admin. med. » 10 gru 2015, o 09:01 » w Leki bez recepty (OTC) oraz na receptę (RX) Interakcje, wskazania, przeciwwskazania, zabronione - 0 Odpowiedzi
- 1407 Odsłony
-
Ostatni post autor: admin. med.
10 gru 2015, o 09:01
-
-
-
Dodatkowe składniki odżywcze w okresie niemowlęcym i dziecięctm
autor: Asystentka » 11 mar 2017, o 09:31 » w Pediatria, Neonatologia - 0 Odpowiedzi
- 1016 Odsłony
-
Ostatni post autor: Asystentka
11 mar 2017, o 09:31
-
-
-
Składniki odżywcze poprawiające nastrój i koncentrację dziecka
autor: Asystentka » 5 mar 2017, o 08:43 » w Dietetyczka - 0 Odpowiedzi
- 1228 Odsłony
-
Ostatni post autor: Asystentka
5 mar 2017, o 08:43
-