Śliwka suszona - dobra na osteoporozę i nadciśnienie

Leki, wskazania, działanie, skutki uboczne, interakcje leków.Leki zalecane do leczenia.Środki spożywcze bezglutenowe
admin. med.

Śliwka suszona - dobra na osteoporozę i nadciśnienie

Post autor: admin. med. »

Śliwki suszone zawierają sporo witaminy A (5 razy więcej niż świeże), witaminę E (rzadko występuje ona w owocach) oraz dużo witamin z grupy B. Oprócz tego mają potas, żelazo, fosfor, wapń i magnez.

W suszonych śliwkach znajduje się błonnik, który stabilizuje poziom cukru we krwi. Oprócz tego sprawia, że czujemy się po zjedzeniu suszonych śliwek najedzeni, a brak chęci podjadania to krok w kierunku prawidłowego BMI.

Śliwki suszone z pomocą pektyn spowalniają wchłanianie cukrów, przez co organizm prędzej korzysta z rezerw tłuszczu. Trzeba jednak uważać - śliwki suszone są bardzo kaloryczne, to aż 300 kcal/100 g. Kilka dziennie wystarczy w zupełności.

Warto wiedzieć, że śliwka po ususzeniu ma w sobie aż 7 razy więcej błonnika!

Błonnik ma przeczyszczającą moc, ułatwia wypróżnianie, zmiękcza stolec i niweluje zaparcia. Zanim zjesz suszoną śliwkę, upewnij się, że w pobliżu jest toaleta!

To nie koniec dobroczynnych właściwości błonnika. Pomaga oczyszczać organizm z żółci, a więc bierze udział w obniżaniu poziomu cholesterolu . Inny śliwkowy składnik - potas - uczestniczy w obniżaniu ciśnienia krwi.

Polifenole zawarte w suszonych śliwkach chronią przed osteoporozą. O przeciwdziałaniu łamliwości kości powinny pomyśleć szczególnie panie, które zbliżają się do menopauzy, są w jej trakcie lub tuż po niej, ponieważ to właśnie one najczęściej cierpią na osteoporozę. O źródłach wapnia, który jest kościom niezbędny, poczytaj tutaj.

Polifenole chronią komórki przed degeneracją, są zatem świetnym elementem profilaktyki raka. Naukowcy uważają, że śliwki suszone to owoce najbogatsze w antyoksydanty (przeciwutleniacze)


Więcej: gazeta.pl
ODPOWIEDZ
  • Podobne tematy
    Odpowiedzi
    Odsłony
    Ostatni post