Badania: metylortęć w pożywieniu matki wpływa na sprawność dziecka
Trening wytrzymałościowy przyczynia się do poprawy sprawności umysłowej, jednak nie w przypadku osób, których matki miały w okresie ciąży wysoki poziom metylortęci we krwi - informuje pismo "Environmental Health Perspectives".
Podwyższony poziom metylortęci we krwi jest rezultatem spożywania dużej ilości ryb zawierających rtęć (zwłaszcza miecznika, rekina czy makreli królewskiej).
Naukowcy z amerykańskiego National Institute of Environmental Health Sciences (NIEHS) przeprowadzili badania, w których wzięło udział 197 mieszkańców Wysp Owczych, gdzie ryby stanowią jeden z podstawowych składników codziennej diety. Dane dotyczące uczestników gromadzone były jeszcze w okresie prenatalnym w późnych latach 80.
Po osiągnięciu wieku 22 lat uczestnicy przeszli testy wytrzymałości organizmu, w tym na maksymalny pobór tlenu (VO2MAX). Przeprowadzono także szereg testów sprawności umysłowej, badających m.in. pamięć roboczą i pamięć długotrwałą, szybkość reakcji psychomotorycznych czy przetwarzanie danych wizualnych.
Zgodnie z oczekiwaniami lepsza wydolność organizmu uczestników była związana z lepszymi wynikami testów kognitywnych. Gdy jednak naukowcy przyjrzeli się danym dotyczącym poziomu metylortęci u matek badanych osób w okresie ciąży, stwierdzili, że korzyści dla mózgu wynikające z lepszej wydolności organizmu dotyczyły jedynie grupy o najniższej ekspozycji na ten toksyczny związek w okresie prenatalnym.
W przypadku osób, u których poziom metylortęci we krwi pępowinowej przekraczał 35 µg/L, funkcje poznawcze nie ulegały poprawie wraz ze wzrostem wydolności.
- Procesy neurorozwojowe są bardzo wrażliwe na działanie czynników zewnętrznych, zwłaszcza metylortęci i innych toksyn pochodzących ze środowiska. Wciąż jednak odkrywamy długoterminowe rezultaty ekspozycji na te toksyny - mówi autorka badań dr Gwen Collman.
- Wiemy, że ćwiczenia wytrzymałościowe są istotnym elementem zdrowego stylu życia. Te wyniki sugerują jednak, że ekspozycja układu nerwowego na toksyczne związki na wczesnym etapie życia może zredukować potencjalne korzyści płynące z ćwiczeń - dodaje badaczka.
źródło:biolog.pl
Metylortęć w pożywieniu matki wpływa na sprawność dziecka
-
- Podobne tematy
- Odpowiedzi
- Odsłony
- Ostatni post
-
-
Cukrzyca matki źle wpływa na rozwój mózgu płodu
autor: admin. med. » 3 sie 2016, o 15:16 » w Pediatria, Neonatologia - 0 Odpowiedzi
- 1068 Odsłony
-
Ostatni post autor: admin. med.
3 sie 2016, o 15:16
-
-
-
Bakterie w mleku matki, czy grozne dla dziecka?
autor: tutiturumtu » 30 lis 2016, o 22:45 » w Ginekologia - 0 Odpowiedzi
- 975 Odsłony
-
Ostatni post autor: tutiturumtu
30 lis 2016, o 22:45
-
-
-
Wyższy poziom wit. B u matki a egzema u dziecka
autor: admin. med. » 10 paź 2016, o 16:54 » w Ginekologia - 0 Odpowiedzi
- 939 Odsłony
-
Ostatni post autor: admin. med.
10 paź 2016, o 16:54
-
-
-
Szczepienie dziecka matki z trombofilią wrodzoną?
autor: admin. med. » 12 sie 2016, o 08:25 » w Pediatria, Neonatologia - 0 Odpowiedzi
- 1214 Odsłony
-
Ostatni post autor: admin. med.
12 sie 2016, o 08:25
-
-
-
Ciąża i witaminy Przewodnik ortomolekularny dla matki i dziecka
autor: Asystentka » 7 kwie 2017, o 09:02 » w Wydawnictwa medyczne - 0 Odpowiedzi
- 949 Odsłony
-
Ostatni post autor: Asystentka
7 kwie 2017, o 09:02
-