Co to jest gluten?
Gluten to białko powszechnie występujące w nasionach pszenicy, żyta i jęczmienia. Trwa dyskusja dotycząca konieczności wyeliminowania z diety bezglutenowej owsa (czystego, niezanieczyszczonego innymi ziarnami zbóż zawierającymi gluten). Uważa się, że białko zawarte w owsie – tzw. awenina – nie powoduje reakcji immunologicznej typowej dla celiakii w takim stopniu, jak pszenica, żyto czy jęczmień.
Gluten
-
- Podobne tematy
- Odpowiedzi
- Odsłony
- Ostatni post
-
-
Za nadwrażliwość na gluten odpowiada wirus?
autor: Asystentka » 10 kwie 2017, o 10:05 » w Co ciekawego w świecie służby zdrowia - 0 Odpowiedzi
- 1014 Odsłony
-
Ostatni post autor: Asystentka
10 kwie 2017, o 10:05
-
-
-
Gluten free Jak współczesna pszenica nas zatruwa
autor: Asystentka » 7 gru 2016, o 09:26 » w Wydawnictwa medyczne - 0 Odpowiedzi
- 923 Odsłony
-
Ostatni post autor: Asystentka
7 gru 2016, o 09:26
-
-
-
Szpitalne jedzenie,przeterminowane, gluten, zły jadłospis
autor: Asystentka » 25 lis 2016, o 19:53 » w Smutno i śmieszne, w służbie zdrowia - 0 Odpowiedzi
- 1038 Odsłony
-
Ostatni post autor: Asystentka
25 lis 2016, o 19:53
-
-
-
[Film] Niebezpieczny gluten - Bożena Przyjemska
autor: Asystentka » 27 paź 2016, o 10:31 » w Gastroenterologia, gastrologia, hepatologia, proktologia - 0 Odpowiedzi
- 1055 Odsłony
-
Ostatni post autor: Asystentka
27 paź 2016, o 10:31
-