Dieta seniora powinna być różnorodna i smaczna. Podstawa...

Porady dietetyczki, układanie zdrowej diety.
admin. med.

Dieta seniora powinna być różnorodna i smaczna. Podstawa...

Post autor: admin. med. »

Dieta seniora powinna być różnorodna i smaczna. Podstawa to pięć posiłków dziennie i woda.

Nie odbiega ona bardzo od rozsądnego i świadomego odżywiania się nie tylko w wieku 50 plus. To zasady, które zapewne większość dobrze zna: pięć małych posiłków dziennie o regularnych porach, potrawy najlepiej gotowane na parze lub duszone, włączenie do diety warzyw, owoców (w mniejszej ilości), złożonych węglowodanów, ograniczenie cukrów i słodyczy plus nawadnianie organizmu, najlepiej wodą.

Regularne jedzenie - co trzy-cztery godziny - pozwala m.in kontrolować poziom cukru we krwi, co jest szczególnie ważne u osób chorujących na cukrzycę. Seniorzy często nie stosują tej zasady, tłumacząc np. że rano nie są głodni albo że nie stać ich na częste jedzenie odżywczych posiłków.

Dieta seniorów powinna być bogata głównie w produkty pochodzenia roślinnego, jak i chude mięso, ryby i nabiał. Wskazane są warzywa, najlepiej surowe lub gotowane na parze, grillowane bez tłuszczu lub lekko duszone w przypadku problemów gastrycznych. Zalecane jest spożywanie ryb - najlepiej dwa-trzy razy w tygodniu, przede wszystkim ze względu na wysoką zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, wspierających m.in. prawidłową pracę serca.

Bez względu na wiek konieczne jest odpowiednie nawadnianie organizmu - przynajmniej 1,5 do 2 l płynów dziennie. Chodzi tu przede wszystkim o wodę, której pijemy za mało, mniej o słodzone soki.

Więcej: gazeta.pl
ODPOWIEDZ
  • Podobne tematy
    Odpowiedzi
    Odsłony
    Ostatni post