Czego nie powinniśmy jeść przy wysokim poziomie kreatyniny?

Choroby układu moczowo-płciowego, zaburzenia i potrzeby seksualne.
Asystentka

Czego nie powinniśmy jeść przy wysokim poziomie kreatyniny?

Post autor: Asystentka »

Często przy różnych schorzeniach medycznych słyszymy z ust lekarza, że powinniśmy zadbać o dietę i więcej uwagi poświęcić temu co i w jakich ilościach spożywamy. Często jednak zdarza się tak, że de facto nie mamy pewności co konkretnie powinniśmy zmienić.

Czego jeść więcej, a co z kolei stanowczo ograniczać. Nie inaczej jest w przypadku podwyższonego poziomu kreatyniny, który zazwyczaj oznacza poważne schorzenia nerek takie jak na przykład niewydolność czy kamica nerkowa.

Przedstawimy wam dzisiaj niedługą listę produktów dozwolonych, dozwolonych w umiarkowanych ilościach oraz takich których należy unikać, przy podwyższonym poziomie kreatyniny.
Produkty, które są dozwolone

przy wysokim poziomie kreatyniny możemy jeść pieczywo pszenne, masło , dżem czy marmoladę, miody
dozwolone są łagodne w smaku sosy zaprawiane żółtkiem lub masłem
wolno jeść ziemniaki, makarony z maki niskobiałkowej(bezglutenowej), ryż, kluski śląskie czy kopytka
ciasta ze skrobi ziemniaczanej i pszennej, sok z cytryny, cukier i pietruszkę
dodatkowo można spożywać budynie z mięsa oraz wszelkie risotto z mięsem.

Produkty dozwolone w ograniczonych ilościach

napoje takie jak herbata z cytryną, mlekiem. Kawa zbożowa, mleko, napoje warzywno- owocowe oraz soki. Możemy spożywać ser twarogowy, mięso gotowane, pasty rybne, serowe, jarzynowe.
z zup dozwolony jest krupnik, zupy jarzynowe, zupy ziemniaczane, zupy przetarte owocowe.
z mięs można spożywać cielęcinę, wołowinę, królika, kurczaka i indyka.
z ryb dozwolone są ryby morskie: łosoś, makrela, tuńczyk oraz halibut.
warzywa w formie puree, które możemy jeść to: marchew, dynia, buraki, kabaczek, szparagi, pietruszka, seler, szpinak oraz sałata, pomidor, fasolka szparagowa, zielony groszek, brokuły oraz kalafior.
z owoców można w rozsądnych ilościach przyswajać: jagody, borówki, cytrusy, jabłka, morele,brzoskwinie, winogrona, wiśnie, melon, kiwi oraz śliwki

Produkty niedozwolone:

O produktach niewskazanych przy problemach z poziomem kreatyniny wspominaliśmy już nieco w tym tekście. Jednak możemy wzbogacić listę o kilka pozycji tak byście mieli jak najdokładniejszy wgląd w to czego unikać. A więc oprócz wymienionych już produktów nie powinniśmy jeść:

wędliny, warzyw strączkowych, tłustych mięs: wieprzowiny, baraniny, gęsi, kaczki, dziczyzny
unikajmy mięs wędzonych i marynowanych
w kwestii warzyw unikajmy: kapusty kwaszonej, warzyw konserwowych, warzyw solonych, ogórków kwaszonych, czosnku, cebuli, rzepy, kalarepy
unikajmy także przypraw takich jak vegeta, ziele angielskie, liść laurowy, oraz wszelkich koncentratów!

Prawdopodobnie czytając ten tekst mogliście czuć się zaskoczeni, dlaczego nie wolno jeść niektórych pokarmów lub ograniczyć ich spożywanie. Jest to pewnego rodzaju zaskoczenie dlaczego na przykład można jeść niektóre warzywa a innych już nie wolno, ale żeby wytłumaczyć dlaczego tak sytuacja wygląda musielibyśmy stworzyć nowy tekst.
Warto wziąć sobie do serca opisane wyżej zasady spożywania określonych pokarmów przy podwyższonym poziomie kreatyniny, gdyż nieodpowiednia dieta może doprowadzić do poważnych powikłań!
ODPOWIEDZ
  • Podobne tematy
    Odpowiedzi
    Odsłony
    Ostatni post