Dieta w chorobie refluksowej

Wszystko o dietach, ich rodzajach i stosowaniu.
Asystentka

Dieta w chorobie refluksowej

Post autor: Asystentka »

Zalecenia żywieniowe:
- spokojne spożywanie małych, a częstszych posiłków (5-6 w ciągu dnia), o w miarę stałych porach
- dokładne gryzienie i żucie pokarmów
- ostatni posiłek spożyć 3 godziny przed snem
- umiarkowana temperatura posiłków
- miękka, gładka konsystencja potraw

Produkty zalecane:
- chude mleko (0,5%) i naturalne produkty mleczne np. kefir, jogurt, maślanka
- pieczywo pszenne, mieszane
- chude mięso np. cielęcina, królik, kurczak, indyk (bez skóry)
- chude ryby np. dorsz, sola, szczupak, morszczuk, mintaj, sandacz, flądra
- młode, najlepiej gotowane warzywa np. marchew, dynia, kabaczek, buraki, szpinak
- owoce bez skórki i pestek
- woda mineralna, szczególnie o wysokiej zawartości wapnia

Produkty, które należy ograniczyć lub wyeliminować:
- czekolada
- cebula
- por
- czosnek
- owoce cytrusowe
- chleb żytni na zakwasie, chrupkie pieczywo
- produkty tłuste, smażone
- ostre przyprawy np. chili, curry, ostra papryka, pieprz
- sok pomidorowy
- napoje gazowane
- kawa, czarna herbata
- napar z mięty
- alkohol

Dodatkowe zalecenia dotyczące modyfikacji stylu życia:
- redukcja masy ciała w przypadku nadwagi i otyłości
- ograniczenie, a najlepiej rzucenie palenia tytoniu
- zwiększona aktywność fizyczna, o umiarkowanym charakterze, trwająca min. 30 minut, ale w odstępie min. 2 godzin od posiłku i nie przed snem
- unikanie pozycji leżącej po posiłkach, przez min. 30 minut
- spanie z uniesionym wezgłowiem łóżka o 15-20cm
- unikanie noszenia obcisłej odzieży, pasków
- unikanie pracy w pozycji zgiętej
ODPOWIEDZ
  • Podobne tematy
    Odpowiedzi
    Odsłony
    Ostatni post