Bromatologia Zarys nauki o żywności i żywieniu
Bromatologia Zarys nauki o żywności i żywieniu
Jest to nowoczesny podręcznik akademicki, w którym omówiono podstawowe składniki odżywcze, witaminy i składniki mineralne oraz ich przemiany w organizmie. Przedstawiono też główne grupy produktów żywnościowych, ich wartość odżywczą, występowanie i pożądaną wielkość spożycia. Cenne jest uwzględnienie problemu interakcji witamin z lekami. Szczególną uwagę zwrócono na racjonalny sposób odżywiania się różnych grup ludności, metody oceny sposobu żywienia i stanu odżywienia oraz rolę dietetyki w profilaktyce chorób cywilizacyjnych. Jeden z rozdziałów poświęcono różnym rodzajom diet, stosowanym współcześnie, oraz alternatywnym sposobom żywienia. Publikacja jest przeznaczona dla studentów wydziałów farmaceutycznych akademii medycznych i innych uczelni, które w swych programach nauczania uwzględniają naukę o żywności i żywieniu, np. dietetycy, pielęgniarki, studenci uczelni rolniczych.
-
- Podobne tematy
- Odpowiedzi
- Odsłony
- Ostatni post
-
-
Leksykon nauki o żywności i żywieniu człowieka
autor: admin. med. » 1 sty 2017, o 15:53 » w Wydawnictwa medyczne - 0 Odpowiedzi
- 792 Odsłony
-
Ostatni post autor: admin. med.
1 sty 2017, o 15:53
-
-
-
PODSTAWY NAUKI O ŻYWIENIU CZŁOWIEKA. PRZEWODNIK DO ĆWICZEŃ
autor: admin. med. » 1 sty 2017, o 15:54 » w Wydawnictwa medyczne - 0 Odpowiedzi
- 830 Odsłony
-
Ostatni post autor: admin. med.
1 sty 2017, o 15:54
-
-
-
Kompendium wiedzy o żywności żywieniu i zdrowiu
autor: admin. med. » 19 sty 2016, o 08:43 » w Wydawnictwa medyczne - 0 Odpowiedzi
- 977 Odsłony
-
Ostatni post autor: admin. med.
19 sty 2016, o 08:43
-
-
-
Rola soków w żywieniu dzieci
autor: Asystentka » 30 lis 2016, o 20:04 » w Co ciekawego w świecie służby zdrowia - 0 Odpowiedzi
- 893 Odsłony
-
Ostatni post autor: Asystentka
30 lis 2016, o 20:04
-
-
-
RPD: czas na ocenę przepisów o zdrowym żywieniu w szkołach
autor: admin. med. » 22 mar 2016, o 10:44 » w Co ciekawego w świecie służby zdrowia - 0 Odpowiedzi
- 1169 Odsłony
-
Ostatni post autor: admin. med.
22 mar 2016, o 10:44
-