Salmonella w trzech partiach jaj. GIS ostrzega i podaje numery kodów

Porady ZUS, Prawo Medyczne, Ubezpieczenia. Informacje dla seniorów
Asystentka

Salmonella w trzech partiach jaj. GIS ostrzega i podaje numery kodów

Post autor: Asystentka »

Zakażone jaja pobrano do badań w sklepach sieci DINO Polska S.A.
• Obecność bakterii salmonelli stwierdzono w trzech partiach produktów
• Spożycie zakażonych jaj jest potencjalnie groźne dla zdrowia

Bakterie znaleziono w jajkach oznakowanych jako "Super jaja 10 sztuk, rozmiar M", które mają kod na skorupce jaja: 3PL30051328 i datę minimalnej trwałości do 03.12.2016 oraz kod 3PL30101312 i datę minimalnej trwałości do 05.12.2016 oraz 06.12.2016. Bakterie stwierdzono także w jajach oznaczonych jako "Jaja średnie M 30 sztuk" o kodzie na skorupce 3PL08101301 i mających datę minimalnej trwałości do 03.12.2016. Wszystkie jaja zostały wyprodukowane przez Fermy Drobiu Woźniak Sp. z o.o. Firma poinformowała już GIS, że podjęła szereg działań mających na celu zapewnienie bezpieczeństwa jaj wprowadzanych przez nią do obrotu.
Czym może grozić zjedzenie zakażonych jajek?

Salmonelozy to choroby powodowane przez pałeczki Salmonella, które dzieli się na durowe i jelitowe. Pierwsze objawy choroby pojawiają się w okresie od 6 godzin do 3-7 dni od momentu kontaktu z czynnikiem zakaźnym i są to: bóle brzucha, gorączka, biegunka, odwodnienie, nudności, wymioty. Niekiedy może rozwinąć się zakażenie układowe o cięższym przebiegu, tzw. postać pozajelitowa, szczególnie u małych dzieci, osób w podeszłym wieku lub z obniżoną odpornością. Obserwuje się wówczas powstawanie ropni, zapalenie dróg żółciowych, płuc, opon mózgowo-rdzeniowych, stawów, szpiku kostnego, kości oraz posocznicę. Salmonellozy mogą być skutecznie leczone.
ODPOWIEDZ
  • Podobne tematy
    Odpowiedzi
    Odsłony
    Ostatni post