Toksykolog: gotowanie bigosu w garnku z aluminium może być szkodliwe
Aluminium nie wolno łączyć z potrawami kwaśnymi i o dużej zawartości soli - przestrzega dr Jacek Postupolski, kierownik Zakładu Bezpieczeństwa Żywności w Narodowym Instytucie Zdrowia Publicznego - Państwowym Zakładzie Higieny.
Jeśli kontakt jedzenia z tym metalem jest krótki, to potrawa nie będzie szkodliwa - można np. na krótko pakować w folię aluminiową kanapki.
Jednak wielokrotnie ugotowany bigos w garnku aluminiowym lub kiszone ogórki trzymane w takim naczyniu mogą być dla człowieka niebezpieczne. Wieloletnie odkładanie się glinu (aluminium jest praktycznie jego czystą postacią) w organizmie człowieka powoduje m.in. ryzyko pojawienia choroby Parkinsona, Alzheimera, osteoporozy czy chorób układu nerwowego.
Czytaj też: Folia aluminiowa - dlaczego może być niebezpieczna dla zdrowia?
Toksykolog radzi w Gazecie Wyborczej, by do dłuższego gotowania używać garnków stalowych lub emaliowanych.
Pierwotnie naczynia kuchenne wytwarzane były z drążonych miękkich skał, wypalanej i nie wypalanej gliny, miedzi i brązu. Ludy pierwotne jako naczyń kuchennych używają odcinków bambusa, obrabianych (drążonych) drewnianych elementów, muszli, rogów zwierzęcych a nawet fragmentów czaszek lub dużych kości.
Po odkryciu żelaza naczynia kuchenne zaczęto wytwarzać z tego metalu przez wykuwanie. Wraz z rozwojem chemii garnki i patelnie były pokrywane żaroodporną emalią, co powodowało, że nie rdzewiały.
Obecnie naczynia kuchenne wytwarzane są z żelaznej blachy, pokrywanej często emalią lub teflonem. Produkowane są także ze stali nierdzewnej, tworzyw sztucznych, szkła, kamionki i właśnie z aluminium. Do dzisiaj używane i produkowane są naczynia gliniane.
Dla zdrowia; gotowanie bigosu w garnku aluminiowym?
-
- Podobne tematy
- Odpowiedzi
- Odsłony
- Ostatni post
-
-
Alkaliczne gotowanie przy zielonym stole
autor: Asystentka » 30 kwie 2017, o 08:26 » w Wydawnictwa medyczne - 0 Odpowiedzi
- 765 Odsłony
-
Ostatni post autor: Asystentka
30 kwie 2017, o 08:26
-
-
-
Glutenfree. Gotowanie i pieczenie. Smaczne potrawy bez pszenicy
autor: Asystentka » 27 maja 2017, o 06:29 » w Wydawnictwa medyczne - 0 Odpowiedzi
- 1177 Odsłony
-
Ostatni post autor: Asystentka
27 maja 2017, o 06:29
-
-
-
Minister zdrowia o podwyżkach w ochronie zdrowia: Możemy da
autor: Asystentka » 19 maja 2017, o 07:25 » w Co ciekawego w świecie służby zdrowia - 0 Odpowiedzi
- 1254 Odsłony
-
Ostatni post autor: Asystentka
19 maja 2017, o 07:25
-