Władze państwowe, specjaliści od żywienia i pracownicy przemysłu rolno-spożywczego zachęcają do coraz większego spożywania produktów zbożowych dla zdrowia. Tymczasem badanie przeprowadzone przez Juliena Venessona pokazuje, że możemy cieszyć się lepszym zdrowiem, jeśli z naszej diety wykluczymy pszenicę.
Autor, konsultant w dziedzinie żywienia i dziennikarz naukowy, piszący dla wielu specjalistycznych stron internetowych oraz zajmujący się kształceniem profesjonalistów, dzieli się w tej książce mało znanymi faktami na temat glutenu. Ujawnia, że aby ograniczyć głód na świecie i zwiększyć wydajność, agronomowie w dużej mierze zmodyfikowali geny pszenicy. Powołali tym samym do życia potworne odmiany tego zboża, które zawierają znacznie więcej glutenu niż pszenica z czasów naszych przodków.
Nic zatem dziwnego, że obecnie aż jedna na trzy osoby może wykazywać wrażliwość na to białko, nawet o tym nie wiedząc. Lekarze nie podejrzewają, że za chroniczne zmęczenie, kłopoty z trawieniem i nastrojem, bóle głowy, artrozę, zawroty, neuropatie lub bóle mięśniowe odpowiedzialna jest pszenica! Co więcej, u osób z predyspozycjami genetycznymi gluten jest czynnikiem wyzwalającym choroby autoimmunologiczne: celiakię, chorobę Crohna, stwardnienie rozsiane, cukrzycę typu 1 czy reumatoidalne zapalenie stawów.
Niniejsze dzieło stanowi syntezę prowadzonych badań naukowych nad glutenem oraz przeprowadzonych rozmów, wyłącznie ze specjalistami w tej dziedzinie.
Postaw na świadome odżywianie!
Gluten free Jak współczesna pszenica nas zatruwa
-
- Podobne tematy
- Odpowiedzi
- Odsłony
- Ostatni post
-
-
OPTI-FREE Express Płyn do soczewek
autor: admin. med. » 23 mar 2016, o 10:00 » w Leki bez recepty (OTC) oraz na receptę (RX) Interakcje, wskazania, przeciwwskazania, zabronione - 0 Odpowiedzi
- 1016 Odsłony
-
Ostatni post autor: admin. med.
23 mar 2016, o 10:00
-
-
-
Opti-Free Replenish, płyn dezynfekcyjny do miękkich soczewek kontaktowych
autor: admin. med. » 28 maja 2016, o 11:09 » w Leki bez recepty (OTC) oraz na receptę (RX) Interakcje, wskazania, przeciwwskazania, zabronione - 0 Odpowiedzi
- 1155 Odsłony
-
Ostatni post autor: admin. med.
28 maja 2016, o 11:09
-
-
-
Za nadwrażliwość na gluten odpowiada wirus?
autor: Asystentka » 10 kwie 2017, o 10:05 » w Co ciekawego w świecie służby zdrowia - 0 Odpowiedzi
- 1005 Odsłony
-
Ostatni post autor: Asystentka
10 kwie 2017, o 10:05
-