Na to pytanie istnieje prosta odpowiedź: cukier jest „gorszy” niż tłuszcz i tą zasadą należy się kierować przy planowaniu posiłków na diecie odchudzającej. Kolejnym wskaźnikiem powinna być wartość energetyczna posiłków oraz stopień aktywności fizycznej.
Największy potencjał odchudzający ma dieta ubogokaloryczna wysokobiałkowa, normotłuszczowa i nisko- lub bardzo niskwęglowodanowa. Również dieta ubogokaloryczna, ale wysokotłuszczowa lub dieta ketogenna mogą być odchudzające, pod warunkiem bardzo niskiej zawartości węglowodanów. Natomiast dieta bogata w węglowodany lub normowęglowodanowa, ale z dodatkową porcją tłuszczu, nie będzie sprzyjać odchudzaniu.
Należy jednak pamiętać, że mówiąc o węglowodanach mamy na myśli wyłącznie cukry przyswajalne, takie jak skrobia, fruktoza, syrop-glukozowo-fruktozowy, laktoza, a nie błonnik – pektyny, celuloza, który może sprzyjać odchudzaniu.
Cukier jest w organizmie rozkładany do aceytylo-CoA, z którego syntetyzowane są kwasy tłuszczowe i trójglicerydy w procesach anabolicznych biosyntezy tłuszczu. Ponadto dieta bogatowęglowodanowa powoduje wzrost stężenia cholesterolu, trójglicerydów oraz znacznie zwiększa ryzyko rozwoju miażdżycy. Tłuszcz jest rozkładany do kwasów tłuszczowych, jednak w nieobecności węglowodanów, organizm wykorzystuje endogenne zapasy tłuszczu, zgromadzonego w adypocytach, nawet przy diecie wysokotłuszczowej. Taki proces, przy założeniu, że dieta jest ubogokaloryczna, sprzyja odchudzaniu.
Największym sprzymierzeńcem odchudzania jest białko, a to ze względu na silne procesy endoenergetyczne, które towarzyszą trawieniu białek. Trawienie białka jest procesem termogennym, który wymaga zużycia energii. Ponadto białko rzadko przekształcane jest w tłuszcz, tylko na diecie bogatokalorycznej. Należy zwrócić uwagę, że jednoczesna zawartość tłuszczu i węglowodanów w diecie jest najsilniejszym czynnikiem anabolicznym, przy małym wysiłku fizycznym i diecie bogatokalorycznej. Należy pamiętać także o tym, że niski indeks glikemiczny nie świadczy o tym, że dieta sprzyja odchudzaniu. Na przykład dieta bogata we fruktozę będzie tuczyć mimo niskiej wartości IG dla fruktozy.
Diety niesprzyjające odchudzaniu: wysokowęglowodanowe, oparte na ziemniakach, kaszach, makaronach, ubogie w błonnik, bogatoenergetyczne, z dużą zawartością fruktozy, suszonych owoców. Diety sprzyjające odchudzaniu: ketogenna, wysokotłuszczowa Atkinsa, wysokobiałkowa, niskowęglowodanowa.
[Film] Czy cukier i tłuszcz tuczy?
-
- Podobne tematy
- Odpowiedzi
- Odsłony
- Ostatni post
-
-
Cukier ,sól, tłuszcz. Jak uzależniają nas koncerny spożywcze
autor: admin. med. » 18 cze 2016, o 06:27 » w Wydawnictwa medyczne - 0 Odpowiedzi
- 824 Odsłony
-
Ostatni post autor: admin. med.
18 cze 2016, o 06:27
-
-
-
Tłuszcz w kale, badanie
autor: admin. med. » 14 wrz 2016, o 20:22 » w Gastroenterologia, gastrologia, hepatologia, proktologia - 0 Odpowiedzi
- 2569 Odsłony
-
Ostatni post autor: admin. med.
14 wrz 2016, o 20:22
-
-
-
Tłuszcz mleczny z nagietkiem Alter Heideschäfer na podrażnioną i suchą skórę
autor: admin. med. » 27 cze 2016, o 21:07 » w Leki bez recepty (OTC) oraz na receptę (RX) Interakcje, wskazania, przeciwwskazania, zabronione - 0 Odpowiedzi
- 1158 Odsłony
-
Ostatni post autor: admin. med.
27 cze 2016, o 21:07
-
-
-
Wydycham odór, zapach przypomina brud, wymiociny, spaleniznę i zjełczały tłuszcz.
autor: Radman » 30 cze 2018, o 11:59 » w Gastroenterologia, gastrologia, hepatologia, proktologia - 0 Odpowiedzi
- 1473 Odsłony
-
Ostatni post autor: Radman
30 cze 2018, o 11:59
-
-
-
Alter Heideschafer, tłuszcz mleczny z nagietkiem na zniszczoną i popękaną skórę dłoni i stóp
autor: admin. med. » 28 maja 2016, o 10:49 » w Leki bez recepty (OTC) oraz na receptę (RX) Interakcje, wskazania, przeciwwskazania, zabronione - 0 Odpowiedzi
- 1188 Odsłony
-
Ostatni post autor: admin. med.
28 maja 2016, o 10:49
-