Nauka o żywności i żywieniu człowieka jest nauką multidyscyplinarną, korzystającą ze zdobyczy takich nauk, jak matematyka, chemia, fizyka, biologia, biochemia, mikrobiologia, fizjologia, inżynieria, informatyka, a także ekonomia, organizacja produkcji, marketing itp. Każda z nauk wnoszących określony wkład do nauki o żywności i żywieniu człowieka posługuje się zarówno określonym słownictwem, jak i swoistą symboliką. Słownictwo to w pewnym stopniu ulega modyfikacji w procesie adaptacji do potrzeb nauki o żywności, a technologia wytworzyła własne słownictwo wynikające ze stosowanych procesów i postępu naukowo-technicznego. W rezultacie powstał zasób słownictwa specyficznego dla nauki o żywności i żywieniu człowieka, który wymagał systematycznego opracowania i uaktualnienia.
Rozumiejąc potrzebę wydania opracowania, które w jednej pozycji, w sposób możliwie prosty i zwięzły zawierałoby podstawowe terminy i informacje o nauce o żywności i żywieniu człowieka, Komitet Nauk o Żywności Polskiej Akademii Nauk podjął inicjatywę wydania odpowiedniego leksykonu. Potrzeba taka wynikała między innymi z faktu, że w chwili obecnej nie ma na rynku księgarskim takiego opracowania, a w innych słownikach, nawet jeżeli pewne określenia się znajdują, to są one rzadko odniesione do nauki o żywności i żywieniu człowieka.
Leksykon jest adresowany do Czytelników zainteresowanych żywnością i żywieniem człowieka. Jednak przede wszystkim jest on kierowany do studentów jako podręcznik pomocniczy. Zebranie podstawowych pojęć i terminów z nauki o żywności i żywieniu człowieka w jednym wydawnictwie, podanie ich znaczenia i ewentualnych synonimów będzie olbrzymim ułatwieniem dla studiujących technologię żywności, nauki o żywieniu człowieka i konsumpcji, biotechnologię, towaroznawstwo, dietetykę czy higienę żywności na wydziałach medycyny weterynaryjnej. Studenci niektórych kierunków ekonomicznych również będą mogli korzystać z tej publikacji jako źródła podstawowych informacji.
Leksykon adresowany jest również do Czytelników związanych z szeroko rozumianą gospodarką żywnościową, pracowników naukowo-dydaktycznych wyższych uczelni, naukowo-badawczego zaplecza przemysłu, dozoru technologiczno technicznego, kontroli sanitarno-weterynaryjnej, zaopatrzenia, marketingu, zbytu, służb celnych itp.
Hasła w Leksykonie ułożone są alfabetycznie i obejmują prawie wszystkie zagadnienia związane z nauką o żywności i żywieniem człowieka. Dotyczą one chemii, biochemii i mikrobiologii żywności, biotechnologii, inżynierii żywności, maszyn i urządzeń stosowanych w produkcji żywności, technologii owoców i warzyw, przetwórstwa ziemniaków, cukrownictwa, przetwórstwa zbóż, technologii mleka, przetwórstwa mięsa, przetwórstwa drobiu i jaj, przetwórstwa ryb, gastronomii, toksykologii żywności, ekonomiki i organizacji produkcji i żywienia człowieka. Objętość haseł jest różna i zależy od znaczenia omawianego hasła.
Leksykon nauki o żywności i żywieniu człowieka
Leksykon nauki o żywności i żywieniu człowieka
- Załączniki
-
- leksykon-nauki.jpg (8.92 KiB) Przejrzano 618 razy
-
- Podobne tematy
- Odpowiedzi
- Odsłony
- Ostatni post
-
-
Bromatologia Zarys nauki o żywności i żywieniu
autor: Asystentka » 23 lis 2016, o 08:18 » w Wydawnictwa medyczne - 0 Odpowiedzi
- 853 Odsłony
-
Ostatni post autor: Asystentka
23 lis 2016, o 08:18
-
-
-
PODSTAWY NAUKI O ŻYWIENIU CZŁOWIEKA. PRZEWODNIK DO ĆWICZEŃ
autor: admin. med. » 1 sty 2017, o 15:54 » w Wydawnictwa medyczne - 0 Odpowiedzi
- 820 Odsłony
-
Ostatni post autor: admin. med.
1 sty 2017, o 15:54
-
-
-
Kompendium wiedzy o żywności żywieniu i zdrowiu
autor: admin. med. » 19 sty 2016, o 08:43 » w Wydawnictwa medyczne - 0 Odpowiedzi
- 968 Odsłony
-
Ostatni post autor: admin. med.
19 sty 2016, o 08:43
-
-
-
Rola soków w żywieniu dzieci
autor: Asystentka » 30 lis 2016, o 20:04 » w Co ciekawego w świecie służby zdrowia - 0 Odpowiedzi
- 883 Odsłony
-
Ostatni post autor: Asystentka
30 lis 2016, o 20:04
-
-
-
RPD: czas na ocenę przepisów o zdrowym żywieniu w szkołach
autor: admin. med. » 22 mar 2016, o 10:44 » w Co ciekawego w świecie służby zdrowia - 0 Odpowiedzi
- 1160 Odsłony
-
Ostatni post autor: admin. med.
22 mar 2016, o 10:44
-