Metaanaliza opublikowana w czasopiśmie BMC Medicine wskazuje, że dieta bogata w magnez może zmniejszać ryzyko rozwoju choroby niedokrwiennej serca, udaru mózgu i cukrzycy typu 2. Zdaniem autorów badania jest to do tej pory największa opublikowana metaanaliza, obejmująca ponad milion osób z dziewięciu krajów.
Naukowcy z Uniwersytetu Zhejiang i Uniwersytetu Zhengzhou w Chinach wykazali, że u osób spożywających dietę o największej zawartości magnezu występuje o 10% mniejsze ryzyko wystąpienia choroby niedokrwiennej serca, 12% mniejsze ryzyko udaru mózgu i 26% mniejsze ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2 – w porównaniu z osobami, u których spożycie magnezu mieściło się w najniższych kategoriach. Wyniki badania wskazują także, że dodatkowe 100 mg dziennie magnezu dostarczonego wraz z dietą może zmniejszyć ryzyko udaru mózgu o 7% i cukrzycy typu 2 o 19%.
Magnez pełni w organizmie wiele różnorodnych funkcji – m. in. uczestniczy w syntezie białka i kwasów nukleinowych oraz metabolizmie glukozy. Bierze także w udział w przewodnictwie nerwowym i kurczliwości mięśni. Do najlepszych pokarmowych źródeł magnezu zalicza się kaszę gryczaną, nasiona roślin strączkowych, orzechy, kakao, czekoladę gorzką i pełnoziarniste pieczywo.
W powyższej analizie zebrano dane z 40 badań epidemiologicznych, obejmujących lata 1999–2016, w których oceniano związek między spożyciem magnezu wraz z dietą a wystąpieniem różnych chorób, w tym choroby niedokrwiennej serca i cukrzycy typu 2. We wszystkich badaniach spożycie magnezu określano na podstawie kwestionariusza częstości spożycia lub 24-godzinnego wywiadu żywieniowego.
Zaobserwowano, że spożycie magnezu różniło się znacznie między poszczególnymi badaniami, dlatego autorzy pracy postanowili zbadać zależność efektu od dawki na każde dodatkowe 100 mg spożytego magnezu w ciągu dnia.
Jak wiadomo, metaanaliza opiera się na badaniach obserwacyjnych, nie można więc wykluczyć działania innych czynników – biologicznych lub związanych ze stylem życia – które wpływają na wynik końcowy. Nie można także odpowiedzieć na pytanie, czy to właśnie magnez jest bezpośrednio odpowiedzialny za zmniejszenie ryzyka wyszczególnionych chorób. Analiza była jednak bardzo obszerna, co zapewnia solidne dane, które z dużym prawdopodobieństwem można uznać za stabilne przy uwzględnieniu takich czynników, jak płeć czy pochodzenie. Według autorów ich analiza stanowi potwierdzenie przekonania, że zwiększone spożycie pokarmów bogatych w magnez może być korzystne dla ogólnego stanu zdrowia człowieka.
Magnez zmniejsza ryzyko chorób serca i cukrzycy typu 2
-
- Podobne tematy
- Odpowiedzi
- Odsłony
- Ostatni post
-
-
Czekolada zmniejsza ryzyko cukrzycy typu 2
autor: admin. med. » 18 lip 2016, o 10:17 » w Internista. Lekarz chorób wewnętrznych. Schorzenia inne - 0 Odpowiedzi
- 1196 Odsłony
-
Ostatni post autor: admin. med.
18 lip 2016, o 10:17
-
-
-
Intensywna kontrola glukozy zmniejsza w cukrzycy ryzyko powi
autor: Asystentka » 19 kwie 2017, o 09:02 » w Internista. Lekarz chorób wewnętrznych. Schorzenia inne - 0 Odpowiedzi
- 899 Odsłony
-
Ostatni post autor: Asystentka
19 kwie 2017, o 09:02
-
-
-
Kawa a ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2
autor: Asystentka » 19 mar 2017, o 17:20 » w Internista. Lekarz chorób wewnętrznych. Schorzenia inne - 0 Odpowiedzi
- 970 Odsłony
-
Ostatni post autor: Asystentka
19 mar 2017, o 17:20
-
-
-
Owoce, które zmniejszają ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2
autor: Asystentka » 3 lut 2017, o 12:57 » w Dietetyczka - 0 Odpowiedzi
- 1315 Odsłony
-
Ostatni post autor: Asystentka
3 lut 2017, o 12:57
-
-
-
Dieta śródziemnomorska a ryzyko chorób serca
autor: admin. med. » 12 mar 2016, o 08:56 » w Dietetyczka - 0 Odpowiedzi
- 1260 Odsłony
-
Ostatni post autor: admin. med.
12 mar 2016, o 08:56
-