Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna

Wszystko o dietach, ich rodzajach i stosowaniu.
admin. med.

Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna

Post autor: admin. med. »

Podaje się pokarmy ubogoresztkowe, czyli z jak najmniejszą ilością błonnika.Sucharki, kleiki, kasza manna na wodzie, jasne pieczywo, drobny makaron, biały ryż, gotowane warzywa.Chude mięso, ryby, nabiał niezawierający laktozy, masło i oleje roślinne.Łatwostrawne drobne kasze, makarony, ryż, ziemniaki, a także warzywa i owoce, mięso drobiowe, ryby, jaja, masło, oleje roślinne.
Niewskazane potrawy zawierających dużo błonnika produktów zbożowych, surowych warzyw (szczególnie wzdymających), kwaśnych owoców cytrusowych oraz mleka, gdyż zawiera laktozę, która u wielu chorych wywołuje dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego.
napoje alkoholowe,masło, margaryny, oleje,kawa, herbata, czekolada,mleko i jego przetwory,produkty wysokobłonnikowe (pieczywo pełnoziarniste, grube kasze, otręby, owoce, warzywa),
warzywa wzdymające (fasola, soczewica, kapusta),czerwone mięso.
ODPOWIEDZ
  • Podobne tematy
    Odpowiedzi
    Odsłony
    Ostatni post