Prof. Waldemar Placek o diecie w łuszczycy i trądziku
O związku diety z tymi jednostkami chorobowymi, jakie produkty nasilają lub też zmniejszają objawy trądziku i łuszczycy oraz o faktach i mitach na temat trądziku – mówi prof. Waldemar Placek, kierownik Katedry i Kliniki Dermatologii, Chorób Przenoszonych Drogą Płciową i Immunologii Klinicznej Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie.
W patogenezie trądziku istotną rolę odgrywa insulinopodobny czynnik wzrostu 1, który może być stymulowany, bądź też hamowany przez odpowiednie składowe diety.
Kuchnie w różnych krajach wpływają na to, że trądzik występuje częściej, a w innych rzadko. Okazało się, iż dieta śródziemnomorska wspomaga leczenie łuszczycy. Natomiast mleko słodkie, a szczególnie przetworzone UHT bardzo nasila trądzik. Jogurty już nie, ponieważ jest w nich laktoferyna, która zmniejsza jego nasilenie.
Z ostatnich publikacji wynika, że czekolada nie nasila trądziku, a powszechnie uważa się, że jest odwrotnie. Trądzik nasilają m.in. fast-foody, ponieważ wpływają na insulinopodobny czynnik wzrostu.
Rozmowa z prof. Waldemarem Plackiem
O diecie w łuszczycy i trądziku
-
- Podobne tematy
- Odpowiedzi
- Odsłony
- Ostatni post
-
- 6 Odpowiedzi
- 2192 Odsłony
-
Ostatni post autor: Aneta11
20 kwie 2016, o 10:29
-
- 1 Odpowiedzi
- 1300 Odsłony
-
Ostatni post autor: Agnieszka Krupa
18 wrz 2016, o 19:02