Mikrobiom – rola i aktualny stan wiedzy
Roman Jaeschke, Paul Moayyedi
McMaster University, Kanada
Wywiad powstał na potrzeby podręcznika McMaster Textbook of Internal Medicine i został zarejestrowany w trakcie McMaster International Review Course in Medicine w maju 2016 roku w Krakowie.
aul Moayyedi - światowej sławy gastroenterolog, były redaktor American Journal of Gastroenterology, zaangażowany w tworzenie wielu wytycznych w dziedzinie gastroenterologii.
Roman Jaeschke: Mam przyjemność przedstawić doktora Paula Moayyedi, światowej sławy gastroenterologa, byłego redaktora American Journal of Gastroenterology, zaangażowanego w tworzenie wielu wytycznych w dziedzinie gastroenterologii. Panie Profesorze, moje pierwsze pytanie dotyczy zagadnienia, które wciąż mnie intryguje, a niewiele o nim wiem. Często słyszymy o mikrobiomie. Mógłby Pan przybliżyć nam to zagadnienie?
Paul Moayyedi: To świetne pytanie. Szczerze mówiąc, środowisko naukowe dopiero zaczęło dostrzegać problem mikrobiomu i też niewiele o nim wie. Wydaje się, że mikrobiom odgrywa ważną rolę nie tylko w wielu chorobach układu pokarmowego, ale także innych układów. Jeśli się nad tym zastanowić, 70% naszego układu odpornościowego koncentruje się w jelitach i tak być musi, ponieważ liczba komórek bakteryjnych przewyższa liczbę komórek naszego ciała stukrotnie, a od tych komórek oddziela nas tylko cienka, 50-mikronowa błona śluzowa. Nie dziwi więc, że cały układ immunologiczny jest skoncentrowany na utrzymaniu bakterii na miejscu, czyli w jelicie. I jeśli cokolwiek zaburzy tę równowagę, może doprowadzić do rozwoju chorób układu pokarmowego, a prawdopodobnie także chorób innych układów.
Roman Jaeschke: Czyli kiedy używamy pojęcia „mikrobiom”, mamy na myśli całą masę bakterii, które się w nas znajdują?
Paul Moayyedi: Całą masę mikroorganizmów, a więc bakterii, wirusów, grzybów i pasożytów. Mamy skłonność do koncentrowania się na bakteriach, chociaż przypuszczalnie istnieje więcej wirusów niż bakterii, co jest jeszcze bardziej niepokojące. Ostatnio zainteresowaliśmy się fagami, które wchodzą w interakcje z wirusami i bakteriami. Sądzę, że kiedy używamy terminu mikrobiom, mamy na myśli każdy zakaźny mikroorganizm, chociaż nasze badania skupiają się głównie na bakteriach.
Mikroorganizmy (Mikrobiom) – jaką mają rolę?
-
- Podobne tematy
- Odpowiedzi
- Odsłony
- Ostatni post
-
-
Jaką rolę w diagnostyce choroby refluksowej o typowym i niet
autor: Asystentka » 26 mar 2017, o 17:36 » w Gastroenterologia, gastrologia, hepatologia, proktologia - 0 Odpowiedzi
- 1002 Odsłony
-
Ostatni post autor: Asystentka
26 mar 2017, o 17:36
-
-
-
Mikrobiom jelitowy noworodka pozwoli przewidzieć ryzyko aler
autor: admin. med. » 16 wrz 2016, o 19:49 » w Co ciekawego w świecie służby zdrowia - 0 Odpowiedzi
- 889 Odsłony
-
Ostatni post autor: admin. med.
16 wrz 2016, o 19:49
-
-
-
Jaka dieta, jaka suplementacja, czyli jak uniknąć otyłości
autor: admin. med. » 16 wrz 2016, o 19:23 » w Ginekologia - 0 Odpowiedzi
- 1434 Odsłony
-
Ostatni post autor: admin. med.
16 wrz 2016, o 19:23
-
-
-
Rolę płuc w wytwarzaniu i krzepnięciu krwi
autor: Asystentka » 26 mar 2017, o 11:14 » w Co ciekawego w świecie służby zdrowia - 0 Odpowiedzi
- 842 Odsłony
-
Ostatni post autor: Asystentka
26 mar 2017, o 11:14
-
-
-
Cukrzyca: eksperci wskazują na kluczową rolę lekarzy POZ
autor: Asystentka » 23 maja 2017, o 18:04 » w Co ciekawego w świecie służby zdrowia - 0 Odpowiedzi
- 887 Odsłony
-
Ostatni post autor: Asystentka
23 maja 2017, o 18:04
-