Dzięki jajom kur karmionych paszą zawierającą sprzężone dieny kwasu linolowego (CLA) będziemy mogli zmniejszyć ryzyko zachorowania na nowotwory. Nad żywnością prozdrowotną pracują naukowcy z Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie.
Badania wskazują, że zawarte w jaju substancje hamują rozwój komórek nowotworowych, nie szkodzą zaś zdrowym tkankom.
„Chodzi o wytworzenie produktu zmodyfikowanego, ale nie przy pomocy biologii molekularnej, jak to dzieje się w przypadku GMO, tylko na drodze żywieniowej. Aby otrzymać wzbogacone jajo, podajemy kurom paszę z dodatkiem CLA. Następnie kura znosi jajka, które mają zmieniony profil kwasów tłuszczowych w porównaniu do normalnych jaj. Spożywając je możemy zmniejszyć ryzyko zachorowania na nowotwory” - mówi Dominik Domagała z Wydziału Technologii Żywności UR.
Zaznacza, że jajo nie będzie lekiem, a suplementem diety, który może przyczynić się do mniejszej zapadalności na nowotwory. Jest to żywność prozdrowotna, jej celem jest zapobieganie chorobom, a nie ich leczenie.
Jajo kurze wzbogacone w sprzężone dieny kwasu linolowego (CLA) wytworzono w projekcie prowadzonym przez dr Anetę Koronowicz. Teraz naukowcy sprawdzają, jak zawarty w żółtku kwas tłuszczowy wpływa na apoptozę, czyli kontrolowaną śmierć komórek. Apoptoza to naturalny sposób eliminowania z organizmu komórek chorych i niepotrzebnych. Proces ten jest zakłócony, a wręcz zahamowany w przypadku nowotworów, dlatego komórki rakowe żyją dłużej niż inne.
Dominik Domagała w ramach trzyletniego grantu Narodowego Centrum Nauki (wysokości prawie 150 tys. złotych) sprawdza proapoptotyczne mechanizmy działania CLA na wybrane linie komórek nowotworowych. Inaczej mówiąc, w tym grancie zbadany zostanie mechanizm, w jaki otrzymane wcześniej jajo wpływa na hamowanie nowotworów.
„Kwasy tłuszczowe wyizolowane ze zmodyfikowanego jaja wprost indukują apoptozę komórek. Czyli prowadzi do naturalnej śmierci komórki nowotworowej, nie szkodząc komórkom zdrowym” - mówi Domagała.
Naukowiec badał linię komórkową czerniaka i porównał ją z komórkami kontrolnymi, którymi były prawidłowe komórki skóry. Zaobserwował, że mieszanina kwasów tłuszczowych wyizolowana z żółtka jaja kurzego wzbogaconego w CLA nie ma wpływu na komórki prawidłowe, natomiast komórki nowotworowe przestają się dzielić, ich proliferacja, czyli zdolność namnażania się, jest wyhamowana.
Od badań podstawowych do ich praktycznego zastosowania droga nie jest bardzo daleka. Jeśli znajdzie się odpowiedni inwestor, produkt może w ciągu kilku lat po zakończeniu badań trafić na rynek.
PAP – Nauka w Polsce, Karolina Duszczyk
Źródło: naukawpolsce.pap.pl
Jedząc jaja zmniejszymy ryzyko raka
-
- Podobne tematy
- Odpowiedzi
- Odsłony
- Ostatni post
-
-
Aktywność fizyczna a ryzyko raka piersi, raka jelita grubego
autor: Asystentka » 3 mar 2017, o 19:53 » w Onkologia, Chirurgia Onkologiczna - 0 Odpowiedzi
- 1748 Odsłony
-
Ostatni post autor: Asystentka
3 mar 2017, o 19:53
-
-
-
[Film] Ryzyko raka prostaty. Leczenie raka prostaty
autor: admin. med. » 2 sie 2016, o 17:01 » w Onkologia, Chirurgia Onkologiczna - 0 Odpowiedzi
- 1637 Odsłony
-
Ostatni post autor: admin. med.
2 sie 2016, o 17:01
-
-
-
Jedząc produkty pełnoziarniste spalasz ok. 100 kcal więcej
autor: Asystentka » 20 lut 2017, o 12:50 » w Dietetyczka - 0 Odpowiedzi
- 1169 Odsłony
-
Ostatni post autor: Asystentka
20 lut 2017, o 12:50
-
-
-
Otyłość zwiększa ryzyko raka
autor: Asystentka » 7 mar 2017, o 09:47 » w Co ciekawego w świecie służby zdrowia - 0 Odpowiedzi
- 1014 Odsłony
-
Ostatni post autor: Asystentka
7 mar 2017, o 09:47
-
-
-
Digoksyna a ryzyko raka piersi
autor: Asystentka » 3 gru 2016, o 18:43 » w Co ciekawego w świecie służby zdrowia - 0 Odpowiedzi
- 967 Odsłony
-
Ostatni post autor: Asystentka
3 gru 2016, o 18:43
-