Przykładowy jadłospis dla cukrzyka

Porady dietetyczki, układanie zdrowej diety.
Asystentka

Przykładowy jadłospis dla cukrzyka

Post autor: Asystentka »

mgr Aleksandra Cichocka
Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie, Zakład Profilaktyki Chorób Żywieniowozależnych z Poradnią Chorób Metabolicznych

Wartość kaloryczna zaproponowanego jadłospisu wynosi około 1500 kcal.
W zaproponowanym jadłospisie:

tak ułożono posiłki, aby były zachowane odpowiednie proporcje białka, tłuszczu i węglowodanów,
z węglowodanów pochodzi 40–50% kalorii,
zawartość węglowodanów przyswajalnych wynosi 150–190 g dziennie, czyli 15–19 wymienników węglowodanowych (WW) dziennie,
zaproponowano głownie produkty o niskim indeksie glikemicznym (IG),
zaproponowano sposób przygotowania dań tak, aby ich indeks glikemiczny był niski,
tak skomponowano posiłki, aby przez dodanie produktów bogatych w błonnik, obniżyć ich indeks glikemiczny.

Jadłospis diabetyka

Śniadanie I

2 kanapki: 2 kromki chleba żytniego pełnoziarnistego (2 × 40 g), posmarowane margaryną miękką (2 × 5 g),
sałatka: udko indyka pieczone z ziołami w piekarniku (20 g), pokrojone w kostkę, kilka pokrojonych listków sałaty lodowej, kilka pokrojonych krążków papryki czerwonej (50), sok z cytryny, olej rzepakowy (1 łyżeczka, 5 g), do dekoracji listki natki pietruszki
Jogurt o zawartości tłuszczu ≤1% (3/4 szklanki, 150 ml)
Pomarańcza (1/2 sztuki, 100 g)
Herbata

Śniadanie II

Kanapka: kromka chleba żytniego pełnoziarnistego (40 g), posmarowana margaryną miękką (5 g), plasterki udka indyka pieczonego z ziołami w piekarniku (20 g), listki cykorii, plasterki ogórka (50 g)
Kefir o zawartości tłuszczu ≤1% (3/4 szklanki, 150 ml)
Woda mineralna niskosodowa

Obiad

Zupa kalafiorowa: włoszczyzna (50 g) nierozgotowana, kalafior (100 g) nierozgotowany, ziemniaki (70 g) nierozgotowane, posypana tymiankiem, zabielona jogurtem o zawartości tłuszczu ≤1% (3 łyżki, 45 ml)
Polędwiczki wieprzowe nadziewane pieczarkami pieczone w rękawie foliowym: polędwiczki (100 g), pieczarki (3 sztuki), olej rzepakowy do natarcia (1 łyżeczka, 5 g), czosnek, estragon, kasza gryczana (30 g przed gotowaniem) nierozgotowana, surówka: kapusta czerwona (100 g), jabłko (1/2 małej sztuki, 50 g), ocet z czerwonego wina, olej rzepakowy (1 łyżeczka, 5 g)
Woda mineralna niskosodowa

Podwieczorek

Sałatka owocowo-warzywna: sałata krucha (100 g), truskawki świeże lub mrożone (100 g), posiekane orzechy włoskie (15 g), olej rzepakowy (1 łyżeczka, 5g), sok z cytryny, świeże listki mięty lub mięta suszona
Woda mineralna niskosodowa

Kolacja

Kanapka: kromka chleba żytniego pełnoziarnistego (40 g), posmarowana margaryną miękką (5 g), surówka: pomidor (100 g), papryka żółta (100 g), groszek zielony (30 g), jajko (1/4 sztuki), cebula czerwona, oliwa z oliwek (2 łyżeczki, 10 g)
Kefir o zawartości tłuszczu ≤1% (150 ml)
Herbata z melisy

źródło: mp.pl
ODPOWIEDZ
  • Podobne tematy
    Odpowiedzi
    Odsłony
    Ostatni post