Witamina D zmniejsza ryzyko rozwoju nietolerancji glukozy i cukrzycy typu 2?
Cukrzyca typu 2 uwarunkowana jest rodzinnie i środowiskowo. Dokładna przyczyna tej cywilizacyjnej choroby, oprócz czynników ryzyka jej rozwoju, jest niejasna. Naukowcy sugerują, że być może pewną rolę w jej etiologii pełni witamina D.
U chorych na cukrzycę typu 2 i u osób z nietolerancją glukozy zaobserwowano niższe poziomy witaminy D w porównaniu z osobami zdrowymi. Mechanizm jej potencjalnego działania w kontekście wpływu na poziom glikemii jest jednak nieznany. Może on wynikać z jej wpływu na oporność tkanek na insulinę i funkcjonowanie komórek beta trzustki – źródła insuliny w organizmie.
Dlatego celem prospektywnego badania o nazwie The PROspective Metabolism and ISlet cell Evaluation (PROMISE) Cohort Study przeprowadzonego przez kanadyjskich naukowców była ocena związku między poziomem witaminy D (25(OH)D a opornością na insulinę, stanem komórek beta trzustki oraz homeostazą glukozy u pacjentów, u których stwierdzono wysokie ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2 w najbliższej przyszłości.
Do badania przeprowadzonego między 2004 i 2006 rokiem autorzy zakwalifikowali blisko 500 pacjentów w wieku średnio 50 lat z Toronto i Londynu. Wysokie ryzyko rozwoju cukrzycy oceniano na podstawie obecności nadciśnienia tętniczego, otyłości, występowania cukrzycy w rodzinie, cukrzycy w okresie ciąży i wysokiej masy urodzeniowej noworodków w wywiadzie.
Po trzech latach obserwacji dokonano oceny stanu klinicznego pacjentów pod kątem gospodarki węglowodanowej, m.in. na podstawie testu doustnego obciążenia glukozą (OGTT).
Wyniki badania nie wykazały związku między poziomem witaminy D a dodatnim wynikiem testu obciążenia glukozą. Jednakże zaobserwowano dodatnią korelację między poziomem witaminy D, a stanem komórek beta trzustki wyrażonym indeksem IGI-IR oraz wskaźnikiem czułości wydzielania insuliny (ISSI-2). Co więcej, odnotowano odwrotną zależność między poziomem witaminy D a poziomem glikemii wyrażonej indeksem AUCglucose. Dane te wskazują na fakt, że pacjenci z wyższym poziomem witaminy D lepiej tolerowali glukozę.
Do rozwoju stanu nieprawidłowej glikemii na czczo, nietolerancji glukozy lub cukrzycy typu 2 po trzech latach obserwacji doszło u 116 pacjentów. Dodatkowa analiza regresji logistycznej wykazała istotne zmniejszenie ryzyka progresji wyrażonej wyżej opisanymi stanami nietolerancji glukozy i cukrzycy u pacjentów z wyższym poziomem witaminy D (OR 0.69).
Witamina D jest związkiem rozpuszczalnym w tłuszczach. Co ciekawe, obserwuje się odwrotną korelację między jej poziomem a otyłością prawdopodobnie z powodu jej zatrzymywania w tkance tłuszczowej, co zmniejsza jej biologiczną dostępność.
Autorzy badania konkludują, że stwierdzone niezależne pozytywne działanie witaminy D na poprawę funkcji komórek beta trzustki sugeruje, że niedobór tej witaminy może odgrywać pewną rolę w rozwoju cukrzycy typu 2.
Oprac. dr n. med. Maciej Chałubiński
Witamina D zmniejsza ryzyko rozwoju nietolerancji glukozy
-
- Podobne tematy
- Odpowiedzi
- Odsłony
- Ostatni post
-
-
Intensywna kontrola glukozy zmniejsza w cukrzycy ryzyko powi
autor: Asystentka » 19 kwie 2017, o 09:02 » w Internista. Lekarz chorób wewnętrznych. Schorzenia inne - 0 Odpowiedzi
- 877 Odsłony
-
Ostatni post autor: Asystentka
19 kwie 2017, o 09:02
-
-
-
Witamina D zmniejsza ryzyko zespołu nadpobudliwości
autor: Asystentka » 17 paź 2016, o 13:37 » w Co ciekawego w świecie służby zdrowia - 1 Odpowiedzi
- 1449 Odsłony
-
Ostatni post autor: Alevert
21 paź 2016, o 09:54
-
-
-
Witamina C zmniejsza ryzyko migotania przedsionków
autor: Asystentka » 6 lut 2017, o 17:38 » w Co ciekawego w świecie służby zdrowia - 0 Odpowiedzi
- 876 Odsłony
-
Ostatni post autor: Asystentka
6 lut 2017, o 17:38
-
-
-
CYNAMON zmniejsza stężenie glukozy, cholesterolu i lipidów
autor: admin. med. » 10 sty 2016, o 09:30 » w Leki bez recepty (OTC) oraz na receptę (RX) Interakcje, wskazania, przeciwwskazania, zabronione - 0 Odpowiedzi
- 1525 Odsłony
-
Ostatni post autor: admin. med.
10 sty 2016, o 09:30
-
-
-
Alkohol nie zmniejsza ryzyko udaru
autor: Asystentka » 29 lis 2016, o 20:00 » w Co ciekawego w świecie służby zdrowia - 0 Odpowiedzi
- 1007 Odsłony
-
Ostatni post autor: Asystentka
29 lis 2016, o 20:00
-