Kobiety będące w ciąży powinny unikać produktów zawierających lukrecję, gdyż może to negatywnie wpłynąć na sprawność intelektualną potomstwa – wynika z najnowszych badań fińskich, które publikuje „American Journal of Epidemiology”.
Naukowcy z Uniwersytetu w Helsinkach we współpracy z kolegami z innych ośrodków badawczych w Finlandii doszli do takich wniosków po przebadaniu grupy 378 nastolatków w wieku 12-13 lat.
Zebrano dane na temat tego, ile lukrecji spożywały matki młodych ludzi, gdy były w ciąży. Za dużą ilość lukrecji przyjęto taką, która dostarczała tygodniowo ponad 500 mg związku o nazwie glicyryzyna (słodki składnik lukrecji); za małą dawkę uznano taką, która była źródłem mniej niż 249 mg glicyryzyny. 500 mg glicyryzyny jest zawarte w ok. 250 gramach lukrecji.
Badacze sprawdzali, czy spożywanie produktów z lukrecją przez ciężarne miało w przyszłości związek ze sprawnością umysłową potomstwa, jego problemami psychicznymi i behawioralnymi, z zaburzeniami w wydzielaniu hormonów, w tym hormonu stresu kortyzolu oraz dojrzewaniem płciowym.
Okazało się, że nastolatki, których mamy – będąc w ciąży – jadły duże ilości produktów z lukrecją, uzyskiwały gorsze wyniki w teście oceniającym zdolność rozumowania w porównaniu z rówieśnikami, których matki jadły mało lukrecji lub wcale. Różnica w zakresie ilorazu inteligencji (IQ) wynosiła średnio ok. 7 punktów. Nastolatki - dzieci amatorek lukrecji miały też gorsze zdolności pamięciowe i ponad trzykrotnie częściej wykazywały też objawy ADHD.
Co więcej, u dziewcząt odnotowano związek między większym spożyciem produktów z lukrecją przez matkę podczas ciąży a wcześniejszym i szybszym dojrzewaniem płciowym. Dziewczynki te były wyższe i więcej ważyły niż rówieśniczki, miały większy wskaźnik masy ciała (BMI) w odniesieniu do wieku.
Nie odnotowano zwiększonego poziomu kortyzolu w ślinie dziewczynek urodzonych przez kobiety, które spożywały dużo lukrecji w okresie ciąży.
Zdaniem autorów pracy wskazuje to, że ciężarne lub kobiety planujące zajść w ciążę powinny raczej unikać produktów z lukrecją, gdyż na razie nie wiadomo, jaki jest bezpieczny dla płodu poziom zawartej w niej glicyryzyny. Co ważne, lekarze powinni informować o tym swoje pacjentki.
W Finlandii, gdzie produkty z lukrecją są bardzo popularne, jest to już praktykowane. W styczniu 2016 r. fiński Narodowy Instytut Zdrowia i Opieki Społecznej opublikował rekomendacje dla rodzin z dziećmi, w których lukrecja znalazła się na liście produktów nierekomendowanych ciężarnym.
Eksperci z tej instytucji zastrzegli zarazem, że okazjonalne spożycie małych ilości lukrecji – np. porcji lodów lukrecjowych czy kilku cukierków z lukrecją, nie jest groźne dla zdrowia.
Jak przypominają autorzy najnowszej pracy, glicyryzyna jest silnym inhibitorem enzymu o nazwie dehydrogenaza 11-beta-hydroksysteroidowa typu 2. Enzym ten, obecny w komórkach łożyska, inaktywuje kortyzol produkowany w organizmie matki, a przez to chroni płód przed zbyt silnym jego działaniem. Ponieważ glicyryzyna blokuje ten enzym, kortyzol silniej oddziałuje na dziecko w łonie matki.
Choć kortyzol jest niezbędny do prawidłowego rozwoju płodu, to jego nadmiar może być bardzo szkodliwy, zaznaczają badacze. Z dotychczasowych prac wynika, że konsekwencją ekspozycji na zbyt wysoki poziom tego hormonu może być np. przedwczesny poród, a badania na zwierzętach dowiodły, że może to również przyczyniać się do wcześniejszego dojrzewania płciowego potomstwa.
W Polsce słodycze z lukrecją nie są tak popularne jak w krajach skandynawskich, ale glicyryzyna dodawana jest jako słodzik do różnych produktów spożywczych, np. herbat i innych napojów, przetworów owocowych.
Znanym niepożądanym efektem ubocznym nadmiernego spożycia produktów z lukrecją jest nadciśnienie tętnicze.
źródło; mp.pl
Ciężarne powinny unikać pokarmów z lukrecją
-
- Podobne tematy
- Odpowiedzi
- Odsłony
- Ostatni post
-
-
Wszystkie ciężarne powinny mieć dostęp do bezpłatnych badań prenatalnych
autor: admin. med. » 18 maja 2016, o 09:12 » w Co ciekawego w świecie służby zdrowia - 0 Odpowiedzi
- 1160 Odsłony
-
Ostatni post autor: admin. med.
18 maja 2016, o 09:12
-
-
-
Osoby starsze powinny unikać jedzenia grzybów; co w przypadk
autor: admin. med. » 30 sie 2016, o 19:54 » w Porady ZUS, przydatne informacje, adresy do stron pomocnych, o seniorach - 0 Odpowiedzi
- 1232 Odsłony
-
Ostatni post autor: admin. med.
30 sie 2016, o 19:54
-
-
-
Czy używanie telefonów komórkowych przez ciężarne powoduje z
autor: Asystentka » 24 maja 2017, o 06:48 » w Ginekologia - 0 Odpowiedzi
- 1419 Odsłony
-
Ostatni post autor: Asystentka
24 maja 2017, o 06:48
-
-
-
Palenie tytoniu przez ciężarne a schizofrenia u dziecka
autor: admin. med. » 31 maja 2016, o 08:03 » w Ginekologia - 0 Odpowiedzi
- 1076 Odsłony
-
Ostatni post autor: admin. med.
31 maja 2016, o 08:03
-
-
-
Alergia pokarmowa a nietolerancja pokarmów
autor: admin. med. » 24 kwie 2016, o 15:17 » w Ginekologia - 0 Odpowiedzi
- 1253 Odsłony
-
Ostatni post autor: admin. med.
24 kwie 2016, o 15:17
-