Kremowy barszcz z cynamonem
Składniki:
Około 2 kg buraków
Ocet jabłkowy lub sok z cytryny
Cukier trzcinowy
1 duże jabłko – obrane i oczyszczone z gniazd nasiennych
2 ząbki czosnku (opcjonalnie do smaku)
1 listek laurowy
Około 1 l bulionu jarzynowego
Sól
świeżo zmielony czarny pieprz
1 laska cynamonu (można pominąć)
Wykonanie
Buraki myjemy i obieramy.
W dużym garnku zalewamy buraki zimną wodą (warzywa korzenne zawsze zalewamy zimną wodą).
Dodajemy 1 jabłko przepołowione i oczyszczone z pestek (podczas gotowania rozpadnie się i zostanie tylko skórka).
Dodajemy 2 łyżki octu (dla zachowania koloru) oraz 2 łyżki cukru – dla wydobycia słodyczy. Dodajemy listek laurowy i czosnek.
Buraki zagotowujemy i od momentu wrzenia gotujemy 2 godziny. Sprawdzamy w międzyczasie czy są już dobre, jednak zawsze zajmuje to mniej więcej 2 godziny.
Ugotowane buraki odcedzamy pozostawiając płyn.
Wyjmujemy skórkę po jabłkach i listek.
Do garnka wlewamy połowę bulion (podgrzanego) i wrzucamy buraki.
Miksujemy blenderem, stopniowo dodajemy wywar z buraków. Sprawdzamy konsystencję. Jeśli jest za rzadka dodajemy wywaru bądź bulionu. Zróbcie taką zupę jaką lubcie, mi powstał taki półkrem.
Jak już uzyskacie odpowiednią konsystencję doprawcie go do smaku – sól, pieprz, może trochę octu, trochę soli. Musicie sami wyczuć smak.
Na koniec dodajcie cynamon jeśli chcecie i zagotujcie jeszcze raz wszystko. Cynamon ma nadać tylko aromat więc możecie go wyciągnąć po zagotowaniu.
Zupę można przecedzić przez sitko aby pozbyć się ewentualnych grudek.
Możecie podawać z uszkami, kozim serem i pietruszką!
Życzę smacznego!!!
Danuta Jabłońska
Fajne, Smaczne i Dobre Zupki
Re: Fajne, Smaczne i Dobre Zupki
Zupa jest smaczna. Aczkolwiek obecnie bardzo rzadko robie taką zupę.Najbardziej smakuje mi zupa ze świeżej botwinki ale na to trzeba bedzie poczekać do lata ( mam swoją działeczkę, na której mam warzywa i owoce, które uprawiam bez dodatku żadnych szkodliwych substancji) tak wiec jestem pewna,że to co sobie ugotuję jest zdrowe.
Poza tym minus takich zup jest ten,że nie można ich za bardzo zabrać ze soba do pracy. Jak mam ochotę w pracy na podgrzanie sobie czegoś ciepłego to ratuję się gotową zupką. Świetne zupy ma na przykład Oyakata. Szczególnie,że w ostatnim czasie mam niesamowitą ochotę na azjatyckie smaki.
Poza tym minus takich zup jest ten,że nie można ich za bardzo zabrać ze soba do pracy. Jak mam ochotę w pracy na podgrzanie sobie czegoś ciepłego to ratuję się gotową zupką. Świetne zupy ma na przykład Oyakata. Szczególnie,że w ostatnim czasie mam niesamowitą ochotę na azjatyckie smaki.
-
- Podobne tematy
- Odpowiedzi
- Odsłony
- Ostatni post
-
-
Właściwe i smaczne żywienie w dnie moczanowej
autor: Asystentka » 7 gru 2016, o 09:36 » w Wydawnictwa medyczne - 0 Odpowiedzi
- 979 Odsłony
-
Ostatni post autor: Asystentka
7 gru 2016, o 09:36
-
-
-
Właściwe i smaczne żywienie korzystne dla tarczycy
autor: Asystentka » 13 lis 2016, o 10:16 » w Wydawnictwa medyczne - 0 Odpowiedzi
- 975 Odsłony
-
Ostatni post autor: Asystentka
13 lis 2016, o 10:16
-
-
-
Właściwe i smaczne żywienie w dnie moczanowej
autor: Asystentka » 13 lis 2016, o 10:03 » w Wydawnictwa medyczne - 0 Odpowiedzi
- 959 Odsłony
-
Ostatni post autor: Asystentka
13 lis 2016, o 10:03
-
-
-
Glutenfree. Gotowanie i pieczenie. Smaczne potrawy bez pszenicy
autor: Asystentka » 27 maja 2017, o 06:29 » w Wydawnictwa medyczne - 0 Odpowiedzi
- 1197 Odsłony
-
Ostatni post autor: Asystentka
27 maja 2017, o 06:29
-
-
-
Dieta śródziemnomorska Smaczne dania z owoców morza
autor: admin. med. » 21 kwie 2016, o 10:12 » w Wydawnictwa medyczne - 0 Odpowiedzi
- 1045 Odsłony
-
Ostatni post autor: admin. med.
21 kwie 2016, o 10:12
-