Orzechy, pistacje i migdały zmniejszają ryzyko nowotworu

Porady dietetyczki, układanie zdrowej diety.
Asystentka

Orzechy, pistacje i migdały zmniejszają ryzyko nowotworu

Post autor: Asystentka »

Naukowcy: orzechy, pistacje i migdały zmniejszają ryzyko nowotworu
Jest kolejny dowód na prozdrowotne działanie różnych rodzajów orzechów. Wyniki badania przeprowadzonego na Friedrich Schiller University Jena (Niemcy) sugerują, że orzechy włoskie, laskowe, makadamia, a także pistacje i migdały hamują rozwój nowotworów.

Naukowcy badali wpływ pięciu różnych rodzajów orzechów na rozwój nowotworów. Wszystkie były sztucznie „trawione” w probówkach, a produkty tego trawienia testowano następnie na liniach komórkowych.

Okazało się, że w komórkach poddanych działaniu substancji zawartych w orzechach, aktywność ochronnych enzymów - katalazy i dysmutazy ponadtlenkowej - znacząco wzrastała. Ponadto, substancje pochodzące z rozkładu orzechów indukowały tzw. zaprogramowaną śmierć komórki w nowotworowych liniach komórkowych - tłumaczy PAP Nauka w Polsce.

Orzechy mają także dobroczynny wpływ na serce i układ krążenia, chronią przed cukrzycą i otyłością.

Czytaj też: Jedz orzechy. Unikniesz wielu chorób

Niektóre badania sugerują także ich ochronne działanie, jeśli chodzi o rozwój raka jelita grubego.

W kolejnym etapie naukowcy chcą dowiedzieć się, czy obróbka orzechów (np. prażenie) wpływa w jakikolwiek sposób na wykryty efekt ochronny.

Więcej: naukawpolsce.pap.pl
ODPOWIEDZ
  • Podobne tematy
    Odpowiedzi
    Odsłony
    Ostatni post