Czy wczesne wprowadzenie jaja kurzego do diety dzieci z grupy ryzyka rozwoju nietolerancji pokarmowej zapobiega rozwojowi alergii na jajo kurze?
Opracowała: lek. Katarzyna Anna Dyląg, Redaktor serwisu „Pediatria”
Alergia na jajo kurze (najczęściej białko, rzadziej żółtko) jest jedną z najczęstszych nadwrażliwości na pokarm wieku dziecięcego, dlatego w licznych badaniach podejmowano próby opracowania interwencji zapobiegających rozwojowi tej alergii u dzieci z grup ryzyka. W przeglądzie systematycznym opublikowanym przez ekspertów Cochrane, nie udowodniono skuteczności stosowania diety eliminacyjnej u matek karmiących piersią w zapobieganiu nietolerancji białka jaja kurzego (p. Białko jaja kurzego). Australijscy naukowcy przeprowadzili badanie, w którym oceniono, czy wczesne wprowadzenie jaja do diety zapobiega rozwojowi późniejszej alergii na ten pokarm?
Wyniki badania z randomizacją przeprowadzonego metodą podwójnie ślepej próby nie potwierdzają, aby wczesne wprowadzenie jaja kurzego do diety niemowląt z grup ryzyka rozwoju alergii zapobiegało rozwojowi IgE-zależnej alergii na jajo kurze.
Do badania kwalifikowano niemowlęta w wieku pomiędzy 4. a 6. miesiącem życia z grupy ryzyka rozwoju alergii (dzieci, u których matek stwierdzono alergię na co najmniej jeden aeroalergen). Kryteria wykluczenia obejmowały wcześniejsze wystąpienie wyprysku o charakterze atopowego zapalenia skóry. Dzieci przydzielono losowo do jednej z dwóch grup: 1) otrzymującej 0,9 g sproszkowanego, pasteryzowanego preparatu całego jajka (odpowiednik 0,4 g białek jajka dziennie, pół jajka tygodniowo) codziennie, do ukończenia 10. miesiąca życia lub 2) otrzymującej sproszkowany ryż o analogicznym zabarwieniu (grupa kontrolna).
Oceniano wystąpienie alergii na białka jaja kurzego (dodatni wynik próby prowokacyjnej z pasteryzowanym jajem kurzym w wieku 12 miesięcy i/lub dodatni wynik testu skórnego z alergenami jaja kurzego) oraz stężenie swoistych IgE przeciwko całemu jajku.
Nie stwierdzono różnic pomiędzy grupą otrzymującą preparat jaja kurzego a kontrolną w częstości występowania alergii IgE-zależnej (7% vs 10,3%; RR: 0,75 [95% CI: 0,48–1,17]). U dzieci, które otrzymywały preparat jaja kurzego częściej obserwowano reakcje alergiczne skutkujące koniecznością zaprzestania przyjmowania preparatu i rezygnacji z uczestnictwa w badaniu (6,1 vs 1,5%).
Wyniki badania wskazują, że wczesne wprowadzanie do diety jaja kurzego nie zapobiega rozwojowi późniejszej alergii na jajo kurze. W zgodzie z wynikami pozostają aktualne wytyczne żywienia niemowląt, które zalecają wprowadzanie jaja do diety w tym samym okresie, co inne produkty uzupełniające (p. Poradnik żywienia niemowląt: krok po kroku od narodzin do pierwszych urodzin).
Dr hab. n. med. Andrea Horvath oraz prof. dr hab. n. med. Hanna Szajewska z Kliniki Pediatrii Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego przypominają, że jajo kurze obok białek mleka krowiego jest jednym z najczęściej uczulających pokarmów.
cd...mp.pl
Wprowadzenie jaja kurzego do diety dzieci z grupy ryzyka....
-
- Podobne tematy
- Odpowiedzi
- Odsłony
- Ostatni post
-
-
Alergia na białko jaja kurzego a szczepienie dziecka
autor: Asystentka » 6 gru 2016, o 19:52 » w Pediatria, Neonatologia - 0 Odpowiedzi
- 1132 Odsłony
-
Ostatni post autor: Asystentka
6 gru 2016, o 19:52
-
-
-
alternatywa w leczeniu alergii na białka jaja kurzego u dzie
autor: admin. med. » 3 maja 2016, o 09:52 » w Pediatria, Neonatologia - 0 Odpowiedzi
- 1036 Odsłony
-
Ostatni post autor: admin. med.
3 maja 2016, o 09:52
-
-
-
Szczepienie dzieci z potwierdzoną alergią na białko jaja kur
autor: admin. med. » 19 lip 2016, o 21:11 » w Pediatria, Neonatologia - 0 Odpowiedzi
- 1273 Odsłony
-
Ostatni post autor: admin. med.
19 lip 2016, o 21:11
-
-
-
Terapia językowa dzieci i dorosłych. Zdanie i grupy wyrazowe
autor: Asystentka » 4 kwie 2017, o 12:16 » w Wydawnictwa medyczne - 0 Odpowiedzi
- 862 Odsłony
-
Ostatni post autor: Asystentka
4 kwie 2017, o 12:16
-