Suplementacja wskazana dla wegetarian i wegan
To prawda, że po przejściu na wegetarianizm czy weganizm za pomocą urozmaiconej diety da się w prosty sposób uniknąć większości niedoborów. Od tej reguły jest zaledwie kilka wyjątków, o których trzeba pamiętać komponując dietę. O jakie składniki chodzi?
B12, której nie znajdziesz w warzywach
Choć większość wegetarian wie, że może im brakować żelaza i dbają o to, by uzupełniać jego ilość w diecie, często pomijają inny ważny składnik. Brak witaminy B12 też może doprowadzić do anemii a do tego znacznie pogorszyć samopoczucie psychiczne. Bierze udział w przetwarzaniu pożywienia na energię – jednym z objawów braku jest ciągłe poczucie wyczerpania i znużenia. Uczestniczy też w produkcji serotoniny, potocznie zwanej hormonem szczęścia. Może również prowadzić do problemów z pamięcią. Inne popularne objawy niedoboru to drętwienie i mrowienie kończyn, bo pomaga utrzymać prawidłowy stan substancji, które znajdują się w osłonce nerwów, a tym samym prawidłowo przekazywać sygnały nerwowe do wszystkich kończyn. Amerykański Narodowy Instytut Zdrowia radzi, by dziennie przyjmować po co najmniej 2,4 mg tej witaminy (2,6 mg w ciąży).
Niestety, o niedobory jest bardzo łatwo, bo znajduje się ona wyłącznie w produktach zwierzęcych. Niektóre ryby i podroby zawierają ponad 20 mg witaminy B12 na 100 gram. W jogurcie, jajach, serze czy mleku można znaleźć mniej, niż 1 mg na 100 gram, co pozwala stosunkowo łatwo uzupełnić niedobory nawet przy diecie bezmiesnej. Jednak już w przypadku wegan czy osób, które nie tolerują laktozy, uzupełnienie niedoboru wymaga sięgnięcia po suplement. Co ciekawe, witamina B12 to jedna z nielicznych, które możemy przyjmować w spray'u, bezpośrednio na ukrwioną błonę wnętrza ust a stamtąd do układu krwionośnego. Przykładem może być poręczna witamina B12 Boost Better You, którą można zabrać do torebki czy plecaka i dzięki temu uzupełniać poziom cennej witaminy nawet w biegu.
Witamina spod znaku słońca i ryby
Jeszcze trudniej jest w przypadku witaminy D, której brak oznacza krzywicę, częste złamania, dłuższą regenerację po urazach, skłonność do depresji i problemy z zaśnięciem. Nasz organizm czerpie ją z pożywienia i słońca. Z tego drugiego źródła jesteśmy w stanie przyswoić tylko ok. 10 % potrzebnej każdego dnia witaminy, a do tego polską jesienią, zimą i wczesną wiosną słońce wcale nie dociera do skóry na tyle, by wyprodukować witaminę D.
Suplementacja dla wegetarian i wegan
-
- Podobne tematy
- Odpowiedzi
- Odsłony
- Ostatni post
-
-
Jak długo suplementacja wit D
autor: kokosek » 25 gru 2018, o 11:36 » w Leki bez recepty (OTC) oraz na receptę (RX) Interakcje, wskazania, przeciwwskazania, zabronione - 2 Odpowiedzi
- 3265 Odsłony
-
Ostatni post autor: groszka
12 wrz 2019, o 22:47
-
-
-
Suplementacja witaminą D u dorosłych
autor: Asystentka » 29 lis 2016, o 10:00 » w Internista. Lekarz chorób wewnętrznych. Schorzenia inne - 1 Odpowiedzi
- 1432 Odsłony
-
Ostatni post autor: Zosiaku
1 gru 2016, o 15:49
-