Mniej restrykcyjna dieta w czasie porodu może skrócić czas jego trwania u rodzących będących w ciąży niskiego ryzyka położniczego – do takiego wniosku doszedł zespół badaczy z Filadelfii (USA) pracujący pod kierunkiem uznanego autorytetu w dziedzinie położnictwa prof. Vincenza Berghelli, który gościł w Krakowie na ostatniej konferencji szkoleniowej Medycyny Praktycznej w listopadzie ubiegłego roku zob. TUTAJ
Badacze zakwalifikowali do metaanalizy wyniki 10 badań z randomizacją, w których wzięło udział 3 982 rodzących w ciąży pojedynczej niskiego ryzyka (brak czynników położniczych lub ogólnych zwiększających ryzyko przeprowadzenia cięcia cesarskiego). W 3 badaniach kobietom umożliwiono w czasie porodu stosowanie diety niskoresztkowej, w jednym spożywanie miodu (honey date syrup), w 5 – płynów zawierających węglowodany, natomiast w ostatnim – nieograniczone spożywanie pokarmów aż do wystąpienia drugiego okresu porodu. Kobiety w grupach kontrolnych w tych badaniach mogły spożywać w czasie porodu tylko płatki lodu, wodę lub łyki wody. wiecej: mp.pl
Odżywianie kobiet w czasie porodu – wyniki metaanalizy
-
- Podobne tematy
- Odpowiedzi
- Odsłony
- Ostatni post
-
-
Odżywianie w cukrzycy. Zalecenia ogólne.
autor: admin. med. » 5 gru 2015, o 11:23 » w Diety - rodzaje diet - 0 Odpowiedzi
- 2569 Odsłony
-
Ostatni post autor: admin. med.
5 gru 2015, o 11:23
-