Dieta dla wegetarianek i weganek z cukrzycą ciążową

Porady dietetyczki, układanie zdrowej diety.
Asystentka

Dieta dla wegetarianek i weganek z cukrzycą ciążową

Post autor: Asystentka »

dr n. med. Barbara Katra
Klinika Chorób Metabolicznych Collegium Medicum UJ, Kraków

– W diecie wegańskiej, a szczególnie kobiety ciężarnej, istotnym źródłem białka są rośliny strączkowe, które należy spożywać codziennie, przynajmniej w 2-3 posiłkach – mówi dietetyczka Paulina Augustyn.

Dr Barbara Katra: Czym różni się wegetarianizm od weganizmu? Jakie produkty wykluczają z jadłospisu wegetarianie i weganie?

Paulina Augustyn: Wegetarianizm jest pojęciem ogólnym, ale najczęściej używanym. Istnieje wiele odmian diety wegetariańskiej, w których wykluczeniu podlegają różne produkty spożywcze. Jednak wspólną cechą wszystkich form wegetarianizmu jest rezygnacja z mięsa, w tym także ryb. Najpowszechniejszy jest laktowowegetarianizm, który dopuszcza spożywanie jajek, mleka i produktów mlecznych oraz miodu. (Przy czym: laktowegetarianizm dopuszcza spożywanie tylko mleka i produktów mlecznych, a owowegetarianizm – tylko jajek).

Dieta, która dopuszcza spożywanie niektórych gatunków mięs jest zaliczana do pseudowegetarianizmu. Przykładem może być tutaj dość popularny pescowegetarianizm (inaczej: ichtiwegetarianizm), który nie wyklucza ryb.

Jak widać, dieta wegetariańska przyjmuje wiele form o trudnych nazwach i znaczących różnicach. Jednak osobom stosującym tę dietę czasem łatwiej się posłużyć się po prostu ogólnym pojęciem wegetarianizmu, niż tłumaczyć za każdym razem skomplikowaną terminologię.

Wiele osób stosuje dietę wegańską, która polega na rezygnacji ze wszystkich produktów pochodzenia zwierzęcego, a więc mięsa, ryb, jajek, produktów mlecznych, miodu i żelatyny. Jedynym źródłem białka są w tej diecie produkty pochodzenia roślinnego. więcej: mp.pl
ODPOWIEDZ
  • Podobne tematy
    Odpowiedzi
    Odsłony
    Ostatni post