Celiakia, mylnie kojarzona z nietolerancją pokarmową u małych dzieci, jest coraz częściej diagnozowana u dorosłych. W większości przypadków o jej obecności nie świadczą problemy trawienne, lecz anemia, osteoporoza, bóle stawów i kości czy depresja.
Celiakia (choroba trzewna) jest poważną chorobą immunologiczną o podłożu genetycznym. Główną przyczyną zmian chorobowych jest nietolerancja glutenu, białka zawartego w pszenicy, życie i jęczmieniu. Powoduje ona reakcję układu odpornościowego, w wyniku której zniszczeniu ulegają kosmki jelita cienkiego odpowiedzialne za wchłanianie substancji odżywczych z pokarmu.
-Celiakia jest chorobą trudną do zdiagnozowania, gdyż objawia się w różny sposób. Dotychczas określono około 200 jej symptomów, występujących w układzie trawiennym, ale też innych układach oraz częściach ciała, np. stawach - mówi dr n. med. Andrzej Marszałek, dyrektor medyczny Laboratoriów Medycznych Synevo. - U niektórych osób choroba rozwija się w dzieciństwie, u innych dopiero gdy osiągną dojrzałość - dodaje.
Obecnie celiakię diagnozuje się najczęściej u osób 30-50-letnich; dwa razy częściej u kobiet niż mężczyzn.
Według badań na celiakię choruje 1% populacji. Jednak znacząca większość chorych o tym nie wie. Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej szacuje, że 95% osób z celiakią w Polsce jest nieświadomych choroby, a przez to narażonych na długoterminowe powikłania.
Na co zwracać uwagę
Celiakia u dzieci objawia się najczęściej problemami trawiennymi, w tym m.in. przewlekłymi biegunkami, wzdęciami i bólami brzucha, wymiotami, zaparciami, jasnymi, cuchnącymi lub tłuszczowymi stolcami. Wśród objawów mogą pojawić się również: utrata wagi, zmęczenie, zmiany usposobienia, problemy rozwojowe (w tym ADHD), niski wzrost i inne .
W przypadku dorosłych rzadziej występują objawy ze strony układu pokarmowego, jedynie 1/3 chorych ma biegunkę. Wśród konsekwencji zdrowotnych celiakii wymienia się najczęściej: anemię z niedoboru żelaza, osteopenię i osteoporozę we wczesnym wieku, niepłodność i nawykowe poronienia, nietolerancję laktozy, niedobory witamin i minerałów, zaburzenia neurologiczne, niewydolność trzustki oraz zaburzenia w funkcjonowaniu woreczka żółciowego. Badania wskazują również, że ze względu na charakter choroby, u osób z celiakią występuje zwiększone ryzyko innych chorób immunologicznych oraz nowotworów. Im później celiakia zostaje zdiagnozowana, tym ryzyko rozwoju chorób towarzyszących jest większe.
Zniszczoną w wyniku celiakii wyściółkę jelita cienkiego można zregenerować, stosując ścisłą dietę bezglutenową. Osoby z celiakią odczuwają poprawę samopoczucia najczęściej po kilku tygodniach, jednak odbudowa kosmków jelitowych może potrwać kilka lat.
Celiakia – choroba o wielu twarzach
-
- Podobne tematy
- Odpowiedzi
- Odsłony
- Ostatni post
-
-
Celiakia (choroba trzewna)
autor: admin. med. » 30 lip 2016, o 05:59 » w Gastroenterologia, gastrologia, hepatologia, proktologia - 0 Odpowiedzi
- 1343 Odsłony
-
Ostatni post autor: admin. med.
30 lip 2016, o 05:59
-
-
-
Celiakia.Co to jest celiakia i jakie są jej przyczyny?
autor: admin. med. » 23 maja 2016, o 20:38 » w Gastroenterologia, gastrologia, hepatologia, proktologia - 0 Odpowiedzi
- 1208 Odsłony
-
Ostatni post autor: admin. med.
23 maja 2016, o 20:38
-
-
-
Celiakia dorosłych
autor: admin. med. » 9 lip 2016, o 19:07 » w Gastroenterologia, gastrologia, hepatologia, proktologia - 0 Odpowiedzi
- 2655 Odsłony
-
Ostatni post autor: admin. med.
9 lip 2016, o 19:07
-
-
-
Czy wykonywanie kontrolnych biopsji u chorych z celiakią na
autor: Asystentka » 25 maja 2017, o 06:07 » w Gastroenterologia, gastrologia, hepatologia, proktologia - 0 Odpowiedzi
- 1164 Odsłony
-
Ostatni post autor: Asystentka
25 maja 2017, o 06:07
-
-
-
Matka karmiąca piersią dziecko z celiakią powinna być na die
autor: admin. med. » 29 wrz 2016, o 09:46 » w Pediatria, Neonatologia - 0 Odpowiedzi
- 1056 Odsłony
-
Ostatni post autor: admin. med.
29 wrz 2016, o 09:46
-